Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićeno 18 prosvjednika

Sukob indijskih studenata i australske policije

02.06.2009.
u 11:59

U Melbourneu su se jučer sukobili indijski studenti i australska policija. Mladi su imigranti prosvjedovali protiv sve češćih napada na članove njihove zajednice diljem grada. Prosvjednici su sjedili ispred glavnoga željezničkog kolodvora blokirajući 20 sati jednu od glavnih prometnica.

Iz policijskih se izvora doznaje da su redarstvenici ušli među prosvjednike te izdvajali pojednice, na što su studenti burno reagirali. Načelnik policije izjavio je kako mu je žao ako je došlo do ozljeđivanja nekolicine prosvjednika no, naglasio je, prosvjednici su se nedolično i agresivno ponašali te je uhićeno 18 osoba.

Prosvjednici su bili nezadovoljni ponašanjem policije kako je potvrdio i jedan sudionik prosvjeda.
- Jako su se brutalno ponašali. To nisam očekivao od policije .
Na političkoj razini takoðer je došlo do reakcija. Indijski premijer Manmohan Singh izrazio je svoju zabrinutost zbog tog događaja australskom premijeru Kevinu Ruddu.

U Australiji je u proteklih godinu dana bilo najmanje 70 zabilježenih napada na indijske imigrante. Nasilje je u posljednja dva tjedna eskaliralo te su čak četiri osobe bile napadnute u Melbourneu. Policija raspolaže podacima po kojima je svaka treća žrtva napadnuta u zapadnom dijelu glavnog grada države Viktorije indijskog podrijetla.

Unatoč tim podacima policija tvrdi da samo jedan mali dio napada ima rasističku pozadinu. Tvrde da se većina Indijaca jednostavno nađe na krivome mjestu u krivo vrijeme, te da kada izlaze navečer koriste mobitele i mp3-plejere što ih čini metama kriminalnih bandi.

Nedavne događaje indijski su mediji pozorno pratili, pogotovo napad bodežom na jednog studenta, te izašli s naslovnicama kao što je "Australija, država rasista" čemu se suprotstavio Kevin Rudd.
- Govorim najmanje uime pola stanovništva kada kažem da žalim i osuðujem takve besmislene činove nasilja.


Više o temi

Melbourne, glavni grad australske države Viktorije ima 3,9 milijuna staovnika. Od toga je 50.000 indijskih studenata.

U proteklih godinu dana zabilježeno je najmanje 70 napada na Indijce.

"The Economist" je proglasio Melbourne u 2002., 2004. i 2005. godine najpoželjnijim gradom za život u svijetu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije