Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičari o incidentu

Sukob HDZ-a i Mosta: Politička klasa se dobro osramotila

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.01.2019.
u 11:43

Sukob Mosta i HDZ-a je izravni sukob unutar familije, kaže Žarko Puhovski

Možda je za sve samo kriva južina, možda i mandarine budući da je premijer Plenković na dijeti, a možda je i neki vrag ušao u oporbu pa provociraju na rubu klevete. Teško je drugačije objasniti prekjučerašnji dan u Saboru u kojem su živce izgubili i premijer Plenković i ministar obrane Krstičević, a Mostov zastupnik Nikola Grmoja optuživao premijera da je veleizdajnik koji radi za interese Srbije.

 

Optužbe za veleizdaju

Premijera je izbacilo iz takta kada je Grmoja dobacio HDZ-ovu zastupniku Boriću “gdje si ti bio, kao i anemični” aludirajući na ratne devedesete i Plenkovićevu anemiju zbog koje nije služio ni vojni rok. Politički analitičari ocjenjuju da se politička klasa u cjelini dodatno osramotila (Žarko Puhovski), kako je sve što se dogodilo vezano uz ispražnjenost političkog sadržaja i potpuni komunikacijski i politički mrak (Anđelko Milardović). Obojica analitičara naglašavaju da je posebno razočarao premijer Plenković jer je pokazao nesigurnost i agresiju kada je isprovociran nasrnuo na Grmoju (Puhovski) i jer je od homo europeusa postao homo balkanikus (Milardović).

Pogledajte video u kojem Grmoja optužuje Plenkovića:

– I vani se u parlamentima zastupnici sukobljavaju, pa i fizički, ali zbog političkih razlika, a kod nas jer tih razlika nema. Sukob Mosta i HDZ-a je izravni sukob unutar familije. Plenković se pokazao superiornim u okršajima s ljevicom, ali nesigurnim i agresivnim u sukobima s Mostom jer dijele isto biračko tijelo – smatra Puhovski. On drži jadnim Grmojino prozivanje Plenkovića veleizdajnikom, ali tumači kako to nije govor mržnje, nego kleveta koja spada u kazneno djelo.

– Grmoja pokazuje osobine tipičnog provokatora, dobaci Plenkoviću “anemični” i pobjegne. Krstičević zbog ispada s bacanjem makete u svom biračkom tijelu neće doživjeti osude jer ga nitko nije ni smatrao uglađenim tipom – rekao je Puhovski. Milardović pak objašnjava da na političkoj sceni nema nikakvog sadržaja te da su presudne forma i performans, a političari su postali dijelom društvenog spektakla.

– Političari aktualnog saziva Sabora ne mogu dosegnuti kompleksnost politike, a u nedostatku pripreme i bilo kakvog političkog sadržaja pribjegavaju tehnikama spektakla. Premijer dolazi iz velikog svijeta i, bez obzira na to što oporba govori, on ne smije gubiti živce. Mediji sada pišu da je pukao kao zvečka, a od jednog gospodina iz Bruxellesa pretvorio se u homo balkanikusa – komentirao je Milardović.

Dok se javnost jučer zabavljala nagađanjem tko bi pobijedio u okršaju Plenković – Grmoja, ni jedan od njih dvojice, kao njihove stranke, nije se jučer pokušao ispričati za burne scene. Plenković i članovi njegove stranke svu odgovornost za te sramotne scene prebacili su na mostovce optužujući ih za učestali govor mržnje, klevete i uvrede, dok su Mostov politički tajnik Nikola Grmoja te njegovi stranački kolege poručili kako neće dopustiti da ih se prikazuje nasilnicima jer govore istinu koju vladajuća stranka nije spremna čuti.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić opravdavao je Plenkovića, ali i burnu reakciju Damira Krstičevića tezom kako su oni ljudi od krvi i mesa koji su “pukli” na učestale uvrede koje primaju. Iako se na snimci vidi da Plenković ubrzano juri prema Grmoji u trenutku kada ga naziva “anemičnim”, HDZ-ovci uvjeravaju da ih muči Grmojina optužba za veleizdaju. Istina, ranije je direktnu optužbu za veleizdaju uputio i šef SDP-a Davor Bernardić, no Plenkovića i HDZ to nije toliko zaboljelo dok optužba nije došla iz stranke s kojom se bore za isto biračko tijelo.

Pogledajte i burnu reakciju ministra Krstičevića u Saboru:

Neki su brzo zaboravili optužbe

– Mi u HDZ-u nikada nismo pisali kaznene prijave. Ali nisam siguran da uvreda za veleizdaju koju je Nikola Grmoja uputio potpredsjednici Vlade i predsjedniku ne zavređuje angažman i Državnog odvjetništva. Ne radimo pritisak, samo kažemo da je ocjena da je netko veleizdajnik kazneno djelo. Ne znam hoće li DORH reagirati, nećemo nikoga poticati – poručio je jučer Bačić dodavši kako je nezabilježeno da je zastupnik prozvao jednu Vladu za veleizdaju, zaboravivši valjda kako upravo takve optužbe HDZ-ovi zastupnici posljednjih 30-ak godina upućuju SDP-ovim zastupnicima i članovima Vlade. Nikola Grmoja pak poručuje kako u trenutku sukoba sam nije izgovorio riječ o veleizdaji, već je premijera pitao radi li za Srbiju ako se ne sazivaju sjednice Povjerenstva za praćenje provedbe u poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU.

– Ni jednu riječ ne bih povukao, samo podebljao. Ako neki premijer radi za interese neke druge države, to se ne može nazvati nikako drugačije nego veleizdaja – objašnjava Grmoja te dodaje kako ga HDZ dugo želi prikazati kao nasilnika, a sad, kontradiktorno, i kao kukavicu koja bježi.

Komentara 57

DU
Deleted user
11:53 18.01.2019.

Grmoja je vladu optužio da radi za interese Srbije što je možda i točno, ali isto tako mogao ih je optužiti da rade za interese Mađarske što bi još i lakše bilo dokazati. Naime, Plenković u tišini radi ono zbog čega je pala Oreškovićeva vlada. Citiram Slobodnu: "INA i formalno prelazi u mađarske ruke! Mijenja se 17 godina star zakon zbog kojeg su padale vlade, a ova iznimno važna politička odluka provodi se gotovo u tišini."

ZI
zip123
12:10 18.01.2019.

Sva imovina koja se stekne pocinjenjem kaznenog djela se oduzima.Madjari su dobili INU kaznenim dijelom podmicivanjem Smranadera sto znaci da im se treba oduzeti i ponistiti taj cijeli ugovor.Tko god to neuradi je izdajnik i radi za njih.Sve jasno.

Avatar Mi sami
Mi sami
12:26 18.01.2019.

Komentator je čuveni dvostruki veleizdajnik čmarko napuhovski koji je proganjao Hrvate 1971.g. i nakon Domovinskog rata!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije