Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prisavlje

Sukob Goldsteina i Kujundžića na inauguraciji novog Vijeća HRT-a

hrt, rotar, kujundžić
Davor Višnjić/PIXSELL
15.03.2011.
u 16:39

Za novu predsjednicu Programskog vijeća HRT-a izabrana je, iz drugog pokušaja, Nada Zgrabljić Rotar, a jedini joj je protukandidat bio Milan Kujundžić koji je pak imenovan dopredsjednikom Vijeća

Novo Programsko vijeće HRT-a danas je, također u posve novom sastavu, održalo svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj je za predsjednicu izabrana prof. dr. sc. Nada Zgrabljić-Rotar, dok je potpredsjednik prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Na sjednici su verificirani i mandati svih novih 11 članova Vijeća. Tako su članovi Sanja Ivić, Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Darko Grivičić i Ivo Goldstein ždrijebom izabrani na mandat od dvije godine, dok su Josip Čerina, Nada Zgrabljić-Rotar, Viktorija Car, Ante Tomić, Josip Jović i Branko Karabatić izabrani na četiri godine.

No naoko mirna prva sjednica novog Vijeća HRT-a ipak nije mogla proći bez "povišenih strasti". Kako u prvom krugu glasovanja za novog predsjednika vijeća nitko nije izabran jer su HDZ-ov kandidat Milan Kujundžić i opozicijska kandidatkinja Nada Zgrabljić-Rotar podijelili glasove 5:5 (jedan je listić bio nevažeći), na trenutak nas je ta scena podsjetila na "ono staro Vijeće", koje se ni o čemu  nije moglo dogovoriti bez svađe.

Ulje na vatru dolio je, naime, novopečeni vijećnik Ivo Goldstein, koji je upitao kako za predsjednika vijeća javne televizije može biti kandidiran netko tko je svojedobno "posjetio izvjestan grob u Španjolskoj", aludirajući i imputirajući tu "zaboravljenu epizodu" posjeta grobu Ante Pavelića kandidatu Milanu Kujundžiću, na što je ravnatelj KB Dubrava uzvratio kako "to nije tema Programskog vijeća". No, Goldstein se nije dao, dodavši da je Kujundžić tada rekao kako je to njegova "privatna stvar", ali da mu to više ne može biti jer je to danas javna činjenica, a vijećnici HRT-a su "javne ličnosti čije su biografije na stolu". Kujundžić je odgovorio kako je to nizak udarac te "ako su zbog toga došli u PV, onda to Programsko vijeće neće imati perspektivu".

Stoga je napetu situaciju na svoj način pokušala izgladiti i nova predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks Kalogjera, rekavši kako je i ona svojedobno posjetila grob majke Terezije u Indiji, pa joj to nikad nitko nije spočitnuo – i zamolila vijećnike da se suzdrže od tema kojima nije mjesto na PV-u.

Potom se u drugom krugu opet glasovalo za iste kandidate. Ovaj je put zamjenica pročelnika Odjela za informatologiju i komunikologiju Sveučilišta u Zadru te bivša (od 1981. do 2006. godine) spikerica-voditeljica Hrvatskog radija Nada Zgrabljić-Rotar dobila potrebnih šest glasova i proglašena je predsjednicom PV-a, a Kujundžić se nakon toga zadovoljio (sad jednoglasnim) izborom za dopredsjednika Vijeća.

– Nadam se da će ovo Vijeće na najbolji način raditi u interesu HRT-a i javnosti. HRT nikada nije bio u težoj situaciji zbog Zakona o HRT-u koji ga je ekonomski oslabio – naglasila je među ostalim N. Zgrabljić Rotar u svojem prvom obraćanju vijećnicima, upozorivši i na veliku kompetitivnost koja vlada na medijskoj sceni.
– Ovo vijeće treba djelovati tako da doprinese jačanju ugleda HRT-a te borbi protiv cenzure i autocenzure – rekla je Zgrabljić-Rotar.

Sljedeća sjednica na kojoj će se novo Programsko vijeće prihvatiti i konkretnog posla najavljena je za dva tjedna.

Komentara 86

Avatar sawanah
sawanah
21:06 15.03.2011.

Boljševički mentalitet je posebno opaka patologija kod polupismenih, primitivnih i oskudno obrazovanih ljudi koje možemo sresti među virtualnim splićanima-br.1 ili bar onima koji se tako predstavljaju. Takvi misle da je njihov boljševički primitivizam zapravo kultura, da je antifašist samo ondaonda ako nekoga nazove ustašom pa ga još i prikolje ili zatuče kamenčugom.

OB
-obrisani-
19:57 15.03.2011.

Kandidat poklonika Sanadera za čelno mjesto HRT-a poklonik Pavelića. A što u tom HDZ-u vole pobegulje, čudo neviđeno......

DI
Dijaspora
19:49 15.03.2011.

velokazmija-To radi i meni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije