Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma na čekanju

Sukob Vican – Divjak može raspetljati jedino premijer

Blaženka Divjak
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
22.08.2017.
u 11:10

Do kraja tjedna ministrica planira uputiti u javnu raspravu novi provedbeni model koji bi joj omogućio da se riješi Dijane Vican

Situacija vezana za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti iz dana u dan sve se više komplicira. Predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije Dijana Vican u intervjuu Večernjem listu odbacila je sve nepravilnosti u provedbi izbora članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS), a koje je pak utvrdila analiza Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Inzistira na depolitizaciji

Paralelno, resorna ministrica Blaženka Divjak i dalje čeka da se Povjerenstvo očituje na nalaz analize i, kako doznajemo od izvora koji su joj bliski, ne odustaje od namjere da upravo ona stane na čelo Povjerenstva umjesto Dijane Vican. Štoviše, do kraja tjedna ministrica planira uputiti u javnu raspravu novi provedbeni model kojim bi se reforma dodatno ubrzala, koji bi joj omogućio da ona bude na čelu Povjerenstva i da se tako riješi Vican, a koji bi u cijelu priču uključio i predstavnike studenata i učenika.

Drugim riječima, ministrica ne odustaje od svoje početne ideje da preuzme Povjerenstvo i, kako je govorila, “depolitizira” reformu iako je nejasno kako bi to izgledalo u praksi s obzirom na to da je ministar politička figura.

U svakom slučaju, iz dana u dan sve je jasnije da se “klupko” neće samo odmotati i da je na potezu premijer Andrej Plenković, koji je u svojim dosadašnjim izjavama čvršću podršku ipak davao šefici Povjerenstva Dijani Vican.

On je imenovao Povjerenstvo i on očekuje da mu do se do 8. rujna iznese nacrt akcijskog plana provedbe strategije obrazovanja. Od kojeg, kako stvari stoje, možda neće biti ništa. Jer niti se u ovom trenutku zna kada bi se iduća sjednica Povjerenstva trebala održati niti je akcijski plan, koji se radi u grupama, usuglašen. A pitanje je i hoće li s obzirom na to da neki članovi Povjerenstva tvrde da su neki njihovi kolege iz Povjerenstva, što je pokazala radna verzija akcijskog plana, samoinicijativno izmijenili strategiju obrazovanja što im je, kažu, potpuno neprihvatljivo.

Sve su to pitanja koja će kad-tad doći na dnevni red i na koja će trebati naći odgovor ili od strategije obrazovanja opet neće biti ništa. Zbog toga sve više članova Povjerenstva jedini izlaz vidi u odluci premijera da konačno podvuče crtu i da posjedne Divjak i Vican za isti stol i da se svi zajedno pokušaju dogovoriti što i kako dalje.

Test za narodnjake

– Sve vam je u Plenkovićevim rukama. Mi smo vam svi nebitni igrači. On mora donijeti odluku što sad, već je i trebao. On se mora odlučiti – kaže jedan član Povjerenstva.

U nezavidnoj poziciji su i u HNS-u, stranci koja je i ušla u Vladu uz objašnjenje da će njihova ministrica, doduše nestranačka, ali iz njihove kvote, provesti obrazovnu reformu. A hoće li uspjeti ili ne, bit će test za HNS, odnosno odgovor jesu li uspjeli ili nisu.

– Trebali bi braniti pošto-poto svoju ministricu i tu biti dosljedni s obzirom na cijelu priču oko ulaska u Vladu. Za HNS bi sve drugo bilo pogubno – kaže izvor iz HNS-a.

Komentara 78

Avatar tituš
tituš
11:26 22.08.2017.

Divljakuša će morati polomiti kralježnicu da bi istjerala svoje! Počela je lakim, ali prekomjernim granatiranjem na Vican, a nije ona jadna znala da se gđa. Vican utvrdila i to na istini i poštenom hrvatskom pristupu, nadalje idu mlakušasti napadi, poput kamilice, akcije nekih, na koje gđa. Vican kao pametna žena uopće ne reagira. Danas vidimo izvlače se i huškaju sindikati i onaj ljiga ĆIPITS, što će biti slijedeće vidjeti ćemo, svakako nemir je u ministričinom dvorištu. Ona nije niti trebala biti u Vladi i ničim to ne zaslužuje, tako bi joj bila usluga da je iz Vlade otpuste. Bolesne ambicije i poguranci zainteresiranih strana su jako veliki, koji se još ne vide, a gđa. Dijana će ih prokazati i iznijeti na sunce, kao lancun kad stavi na sušenje. Divljakuša mora onim svojim zubima zagristi u kiselo - gnjilu jabuku, pa tako ružan zalogaj i progutati, no ne će uspjeti, jer prava reforma dolazi od pravih ljudi, a ne od ovakvih kao ona. Koliko je jadna neiskusna, a ne zna ni računati pa se zaletila izjavom kako reformu treba depolitizirati, valjda misleći kako će preuzeti u ruke ona koja je tobože nepolitična došla u ministarstvo, a ministarstvo je političko tijelo Vlade .. baj baj, divljakušo, sviđa mi se tvoja upornost, no ne sviđa to što radiš i u što je usmjerena ..

DU
Deleted user
11:13 22.08.2017.

Jokić & Štulhofer opet dejstvuju

DO
Donato
11:19 22.08.2017.

To je ona ministrica koja ima milijune na računu,ona i njen suprug uopće ne koriste plaće,sve ide na stranu u štednju,vidi se da niti jede niti plaća režije kad može toliko uštediti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije