Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budimo prvi

Šuica uputila apel Vladi: Nominirajte i ženu za povjerenicu Europske komisije!

Dubravka Šuica
Flickr
15.07.2014.
u 11:07

U nadolazećim izborima u Europskoj komisiji povjerenice bi trebale igrati važnu ulogu, što je više puta naglasio i kandidat za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker

Dubravka Šuica uputila je poziv Vladi da osim Nevena Mimice Hrvatska predloži i jednu ženu za povjerenicu Europske komisije. Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke (EPPW) učinila je to jer su zemlje koje su do sada predstavile svoje kandidate za novi sastav Komisije nominirale samo muškarce.

U nadolazećim izborima u Europskoj komisiji povjerenice bi trebale igrati važnu ulogu, što je više puta naglasio i kandidat za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker. Dobio je i potporu trenutne povjerenice za obrazovanje Androulle Vassiliou, koja mu je zajedno sa svim sadašnjim povjerenicama u  četvrtak uputila pismo u kojem traže da u idućoj Komisiji najmanje 10 od ukupno 28 portfelja/resora pripadne ženama.

Zacrtani cilj od deset mjesta za žene u Junckerovoj Europskoj komisiji značio bi porast udjela žena sa trenutnih 32 posto na 35 posto, što bi odgovaralo i porastu broja zastupnica u novom sazivu Europskog parlamenta koji sada iznosi 36 posto.

- Jednakost muškaraca i žena predstavlja jedan od temeljnih načela Europske unije i zaista  je važna tema, a Europska komisija mora biti primjer svim institucijama Europske unije. Stoga ovim putem pozivam i našu vladu da osim Nevena Mimice, budućem predsjedniku Europske komisije Junckeru, predloži i jednu ženu za funkciju člana Europske komisije - poručila je Šuica. Vrijedi istaknuti da udio žena u Europskoj komisiji ovisi o vladama 28 zemalja  članica s  obzirom da one određuju koji će povjerenik ili povjerenica predstavljati članicu. U srijedu 16. srpnja u Bruxellesu će se sastati čelnici 28 država i vlada zemalja  članica gdje će zajedno s predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom uz strateške ciljeve Europske unije razgovarati i o predloženim kandidatima.

>>Šuica: Europska komisija istražuje Crno Brdo kod Biljana Donjih

Komentara 8

ZA
zahira45
13:52 15.07.2014.

Svakako, ali ne tebe lukava ženice!

ĆA
ćaćaća
13:00 15.07.2014.

ingrid antičević obvezno..barem zna jezike ako ništa drugo..

SL
_Slavonac_
10:01 16.07.2014.

samo da vlada ne predlaže!! mogli bi dobiti pipl mast trast as 2!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije