Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
elitna prostitucija

Sudski proces ekspresno završen: Uvjetne kazne Panchi i Sari

sara sikirić
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
26.08.2011.
u 19:07

Suđenje završeno nakon dvaju ročišta jer su glavni akteri priznali krivnju

Sudski proces zbog elitne prostitucije u stanovima, hotelima na jahtama i u zagrebačkom salonu za masažu Pancho završen je ekspresno – za nešto više od mjesec dana – u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu zahvaljujući priznanju krivnje optuženih, fizioterapeuta Nebojše Perunovića Panche (61) i studentice Sare Sikirić (23). Ovakvim ishodom postupka zasigurno su odahnuli mnogi uglednici iz javnog života, poslovni ljudi i liječnici, koji su prije nego što je proces zatvoren za javnost, a nakon podizanja optužnice, spominjani što kao svjedoci, što kao klijentela prostitutki. Nepravomoćnom presudom suca Darija Lokasa, Sara Sikirić je zbog podvođenja pet žena za imućnu klijentelu uvjetno osuđena na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, dok je Pancho zbog podvođenja devet žena kažnjen uvjetnom osudom od dvije godine zatvora uz rok kušnje od pet godina. Pancho je od jučer opet slobodan čovjek jer je pušten iz pritvora, no prema presudi, mora vratiti nezakonito stečenih 100.000 kuna od prostitucije, a Sara Sikirić mora vratiti ilegalno zarađenih 25.000 kuna.

Suđenje koje je završeno nakon samo dva ročišta bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite osobnog i obiteljskog života optuženih i svjedoka, no objava presude u skladu sa zakonom bila je javna. Pancho, nekadašnji fizioterapeut vrhunskih sportaša, proglašen je krivim da je od ožujka prošle do lipnja ove godine u Zagrebu i drugim gradovima kontaktirao sa Sarom Sikirić i još osam djevojaka (među kojima ima javnosti poznatih starleta) te se s njima dogovorio da će one za 500 eura pružati seksualne usluge klijentima s kojima ih je on povezivao. Trećinu zarade trebale su davati Panchi, koji je prema presudi susrete djevojaka i klijenata organizirao u svom salonu za masažu, te u hotelima, stanovima...

I sama bila žrtva

Sara Sikirić, osim što je i sama bila žrtva podvođenja, prema presudi je od ožujka do lipnja ove godine podvodila pet žena. Za pružanje seksualnih usluga djevojke su od imućnih mušterija dobivale od 500 do 3000 eura. Dok još suđenje nije bilo zatvoreno za javnost, a nakon završne istrage, starletama i drugim žrtvama podvođenja u optužnom prijedlogu navođena su imena, a klijenti su bili “spašeni” činjenicom da su samo svjedoci jer se u nas mušterije prostitutki ne kažnjavaju, dok žene za prostituiranje odgovaraju prekršajno.

Na taj nejednak zakonski i društveni tretman žena i muškaraca klijenata, koji se ne kažnjavaju, već neko vrijeme javno upozorava predsjednica Centra za nove inicijative Lovorka Marinović, koja traži kažnjavanje klijenata, a zaštitu žena.

Klijenti spašeni

Kako je suđenje Panchi i Sari Sikirić bilo iza zatvorenih vrata, javnost neće doznati sve utvrđene činjenice prvog velikog lanca elitne prostitucije u Hrvatskoj te tko je sve od uglednika na javnim funkcijama bio klijent u tom lancu prostitucije. Prije nego što je proces zatvoren za javnost, a nakon završene istrage, pisali smo da je Sara Sikirić u svom iskazu kao klijente s kojima je spavala za novac navela poduzetnike te ugledne liječnike, jednog ravnatelja zagrebačke bolnice, jednog ravnatelja Doma zdravlja, koji su trebali biti samo svjedoci u postupku...

Zasad uglednici na javnim funkcijama moraju voditi računa o primjerenom i prihvatljivom ponašanju samo zato da ne bi morali snositi društvenu odgovornost i da im ne padne ugled ako se otkrije njihova sklonost prostitutkama, ali nemaju straha od kažnjavanja. No, ako prođe novi prijedlog zakona, predviđene su zatvorske kazne za klijente koji žene navode na prostituciju, zloporabom ovlasti, obmanom ili korištenjem teškog položaja ili ovisnosti žene.

Komentara 25

JO
jolly
06:59 27.08.2011.

Nema zatvora, samo uvjetna. Drugim rječima: Platite porez i slobodni ste. Ovo je stvarno legalizacija prostitucije.

ZE
.zeitgeist.
19:32 26.08.2011.

Hahahaha, kak je brzo završeno samo kako bi se sve zataškalo.

NE
neverane
23:32 26.08.2011.

Suca Darija Lokasa treba imenovat budućim ministrom pravosuđa.Govore da se takva brzina u presuđivanju upravo izučava na pravosudnim akademijama širom Kine.Bravo Darijo,ti si pravi,hrvatski,izvozni brand.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije