Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galileo Galilei

Sudske rehabilitacije je teško donijeti

Galileo Galilei
Foto: Pixabay
1/3
11.06.2016.
u 20:35

Podsjetimo, Galileo Galilei je tvrdio kako se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obrnuto. Ivan Pavao II. je 3. srpnja 1981. utemeljio komisiju za izučavanje slučaja Galileja

Najčuvenija refabilitacija jednog procesa svakako je ona glede Galilea Galileja, znanstvenika koga  je inkvizijica osudila 1633., a Vatikan ga rehabilitirao 360 godina kasnije. No i za rehabilitaciju Galileja nije bila dovoljna volja tadašnjeg pape Ivana Pavla II., već je bila osnovana i posebna  komisija koja je radila 11 godina prije negoli je došla do prihvatljivog zaključka. Podsjetimo,  Galileo Galilei je tvrdio kako se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obrnuto. Ivan Pavao II. je 3. srpnja  1981. utemeljio komisiju za izučavanje slučaja Galileja, koja je 31. listopada 1992. utvrdila, a što je napisao kardfinal Paul Poupard, kako je presuda iz 1633. bila nepravedna zbog „nepriličnog  teološkog i pseudo-znanstvenog kozmologijskog brkanja, premda je bila opravdavana činjenicom  da je Galilei imao radikalno revolucijonarnu teoriju za koju nije mogao dati dovoljno znastvenih  dokaza“.  

Drugim riječima nije sud bio kriv za presudu, jer su takve bile okolnosti, ali sada možemo  rehabilitirati Galileja. Sud u SAD-u je dvadesetih godina 20. stoljeća na smrt osudio dvojicu Talijana, Nicolu Sacca i  Bartolomea Vanzettija. Ubijeni su na električnoj stolici 23. kolovoza 1927. u zatvoru u  Charlestownu, pokraj Dedhama. Točno 50 godina poslije njihove smrti je Michael Dukakis,  guverner države Massachusetts, službeno je priznao greške tijekom procesa i rehabilirao Sacca i  Vanzettija. Ni tu nije održan novi proces ili neka sudska rehabilitacija, već je guverner izrekao  rehabilitaciju. I dan danas se govori kako je vođi fašista Benitu Mussoliniju trebalo biti suđeno. Njega su 28. travnja 1945., zajedno s njegovom ljubavnicom Clarettom Petacci, ubili dvojica talijanskih  partizana, Walter Audisio i Giulino di Mezzegra, pokraj Coma na sjeveru Italije.

Kazali su mu kako  su „na osnovu zapovjedi Glavnog zapovjedništva dobrovoljačkih snaga za slobodu zaduženi  provesti volju talijanskog naroda“. Dakako, nitko ne misli da bi na procesu Mussolini bio  oslobođen, ali danas i bivši komunist i bivši čelnik stranke koja je nasljedila KP, Massiomo  D'Alema, kaže kako bi, bez obzira što je u onom kontekstu takva ekzekucija bila moguća, više volio  da se Mussoliniju sudilo.  Talijanski parlament upravo raspravlja o zakonu kojim bi se rehabilitiralo vojnike koji su osuđeni i  streljani u Prvom svjetskom ratu jer su im sudili vojni čelnici kao kršitelje tadašnjih vojnih zakona.  Bilo je osuđeno za neposlušnost vojnih zakona 262.481 vojnika, od kojih je najmanje tisuću  streljano. O zakonu za njihovu rehabilitaciju se još raspravlja u Parlamentu.  Teško je sudski rehabilitirati povijesne presude, premda su one bile nepravedne. I te sudske  rehabilitacije, kakvom bi se možda mogla nazvati ona Draži Mihajloviću pošto ju je izrekao jedan  sudac srbijanskog Višeg suda, su zapravo političke.

Povijest je, na primjer, sama rehabilitirala Galileija, a izricanjem nalaza vatikanske komisije se zapravo samo potvrdilo ono što se znalo. Teško je vjerovati da bi povijest, bez obzira na srbijanski Viši sud, mogla rehabilitirati Mihajlovića.  Za povijesnu analizu djelovanja kardinala Stepinca zasigurno će mnogo pridonijeti ono što će zaključiti mješovita pravoslavno-katolička komisija. Politika, odnosno Sabor, izrekao je svoj sud deklaracijom o osudi političkog procesa Stepincu. Katolička crkva je izrekla svoj sud njegovom beatifikacijom.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:53 12.06.2016.

"I te sudske rehabilitacije, kakvom bi se možda mogla nazvati ona Draži Mihajloviću pošto ju je izrekao jedan sudac srbijanskog Višeg suda, su zapravo političke."Clanak je poprilicno konfuzan, a posebno ovaj dio. Sudska rehabilitacija je ...sudska rehabilitacija. Sve ono stoto se dogadja oko nje je politika. Usporedbe radi, kako bi autor nazvao sudske rehabilitacije golootochana...politichkim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije