Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast nameta

Sudske pristojbe rastu od 75 do 375 kuna

\'sudnica, sudacki cekic\'
17.04.2011.
u 22:00

Prema predloženom zakonu, ako je osnovna tarifa 100 kuna, pristojba na žalbu povisila bi se za 100%.

Prema Zakonu o sudskim pristojbama koji je trenutačno na snazi, pristojba za žalbu i reviziju protiv presude te za žalbu protiv rješenja u sporovima zbog smetanja posjeda uvećava se za 25% u odnosu na osnovnu tarifu, a prema novim izmjenama i dopunama tog zakona koje je Vlada predložila u četvrtak pristojba bi se uvećala za 100% u odnosu na osnovnu tarifu.

Kako tumače u odvjetničkoj komori, iz toga proizlazi da se pristojba ne povećava za 100% nego 75%. Primjerice, ako je osnovna tarifa prema sadašnjem zakonu 100 kuna, a pristojba na žalbu povećana 25% u odnosu na osnovnu tarifu, tada je sada pristojba na žalbu 125 kuna.

Prema predloženom zakonu, ako je osnovna tarifa 100 kuna, pristojba na žalbu povisila bi se za 100%, pa bi pristojba na žalbu bila 200 kuna, što znači da bi razlika između sadašnje i buduće cijene bila 75 kuna. Predloženi zakon cilja na povećanje plaćanja predmeta s kojima se odugovlači te poticajno djelovanje na sudske nagodbe. Proračun bi trebao biti na plusu jer će ubuduće sud voditi brigu o naplati, a u slučaju kašnjenja plaćanja Fina će provesti ovrhu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije