Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otrovali se plinom

'Suđenje zbog smrti mojih roditelja traje predugih 12 godina'

'05.02.2013., Koprivnica - Soba u kojoj su prije 12 godina od trovanja ugljicnim monoksidom preminuli roditelji Ljubice Rozman. Ljubica je u potpunosti preuredila sobu u kojoj su pokojnici spavali kak
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/3
18.02.2013.
u 16:08

Svaki moj odlazak na sud evocira bolna sjećanja na smrt roditelja i dodatno me traumatizira, kaže dr. Ljubica Rožman

Tko je kriv za tragediju na božićno jutro 2000. u obiteljskoj kući koprivničke liječnice Ljubice Rožman u kojoj su joj roditelji umrli od trovanja ugljikovim monoksidom, a ona i kći jedva su preživjele? Tajna nije otkrivena ni nakon 12 godina. Na optuženičkoj klupi već godinama sjedi troje izvođača radova na kući u koju su se Rožmanovi uselili nekoliko mjeseci prije nesreće. Riječ je o Muharemu Jodanoviću, instalateru plinskog bojlera, Josipu Mikulčiću koji je u boravku postavio kamin i Mariji Vrabelj-Capek čija je tvrtka sagradila kuću.

Sudski preokreti

Općinski sud dosad je donio četiri nepravomoćne presude. Optužnica je podnesena 2001., Mikulčić je 2003. osuđen na dvije godine zatvora, a ostalo je dvoje oslobođeno. Županijski sud naložio je ponovno suđenje, ali ni jedan koprivnički sudac nije se želio primiti slučaja. Proces je prvo premješten u Đurđevac, a na kraju je završio u Križevcima. U drugoj presudi 2006. Jodanović je osuđen na 18 mjeseci zatvora, Vrabelj-Capek dobila je deset mjeseci zatvora, a Mikulčić je prošao s osam mjeseci uvjetnog zatvora. Novi obrat dogodio se za novog suđenja 2010. Sad je Mikulčić dobio dvije godine zatvora, a ostalo dvoje optuženih po 18 mjeseci. Sudskoj trakavici ni tu nije bio kraj. Viši sud je opet ukinuo presudu i naložio novo suđenje – u Koprivnici. Nova nepravomoćna presuda iz siječnja istovjetna je onoj iz 2003.

– Ne mogu i ne želim komentirati dosadašnje presude, ali ogorčena sam dugotrajnošću postupka. Svaki moj odlazak na sud evocira bolna sjećanja na smrt roditelja i životno ugrožavajuću situaciju za mene i kći te me dodatno traumatizira – kaže Ljubica Rožman.

Na sudu je kazala da je na Badnju večer legla oko 23 sata. Probudila se oko 4 sata i ponovno zaspala. Kada se probudila dva sata kasnije, osjetila je vrtoglavicu i onesvijestila se.

Nekoliko vještačenja

Za suđenja je rađeno više vještačenja. Rezultati su bili različiti pa se ni danas sa stopostotnom sigurnošću ne zna je li otrovni plin došao iz kamina u dnevnom boravku, iz bojlera u kupaonici ili iz oba grijaća tijela. Mikulčić je najavio žalbu na posljednju presudu.

– Obitelj Rožman ima pravo znati uzrok stradanja svojih članova, ali to ne oduzima moje pravo da na suđenju dokazujem da ja nisam kriv i odgovoran jer sam postupao u skladu s pravilima struke – kaže Mikulčić.

Jodanović nema komentara, a M. Vrabelj-Capek kaže: – Stari ljudi kažu da je pravda spora ali dostižna. Vjerujem u svoju nevinost i pravosuđe, a kada sve bude gotovo, reći ću što sam prolazila svih ovih godina.

>>Djevojčicu ugljikov monoksid ubio dok je izlazila iz kupaonice

Komentara 3

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
16:45 18.02.2013.

- Šta tu nije jasno? U svakoj banana drđavi suđenja traju više od 5 godina

LO
lojtra
16:49 18.02.2013.

Pokojni roditelji na kojima se još može zaraditi su zaista najbolji roditelji.

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
17:24 18.02.2013.

mar111 - to su naši vrli novinari koji su završili 3 tjedna kumrovečkog političkog kursa a sastaviti neznaju suvislu rečenicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije