Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne i Hrvati

Sudionici Vojnih igara u Wuhanu žale se da su iskusili simptome poput COVID-19

Hrvatska zastava na 7. Svjetskim vojnim igrama u Wuhanu
Foto: MORH
1/2
08.05.2020.
u 15:14

Sredinom travnja švedski su mediji javljali da je desetak švedskih vojnika nakon povratka s Igara u Wuhanu osjećalo respiratorne tegobe, pa je njih petero testirano na koronavirus. Nalaz je bio pozitivan samo za jednog

Od Francuske do Švedske, a ovih dana i iz Italije, sve je više ljudi koji svjedoče da su po povratku sa Svjetskih vojnih igara u kineskom Wuhanu krajem listopada i početkom studenog prošle godine imali zdravstvene tegobe slične simptomima COVIDa-19. Za novi koronavirus tada se još nije znalo, svi ti ljudi, osim nekoliko Šveđana, nisu ni testirani na COVID-19, što znači da ne mogu tvrditi ništa sa sigurnošću, a i vojska, čiji su aktivni pripadnici, nije najtransparentnija u tom pogledu i većini je bilo zabranjeno govoriti o tome. Ali posljednji koji je progovorio je talijanski mačevalac Matteo Tagliarol.

- Svi smo se razboljeli, svih šestero koliko nas je bilo u apartmanu, a i mnoge druge delegacije su se također razboljevale do te mjere da je zdravstveni centar na igrama skoro ostao bez lijekova - citira Tagliarola ugledni talijanski list La Stampa. Kaže da je tri tjedna imao temperaturu i snažan kašalj. Inače je astmatičar, ali ovaj put su simptomi bili puno snažniji. Potom su se simptomi pojavili i kod njegove partnerice i dvogodišnjeg sina. Nisam liječnik, ali simptomi su bili sličnim onima kod COVIDa-19, dodaje talijanski mačevalac.

7. Svjetske vojne igre, natjecanje koje je Hrvatima možda ostalo u sjećanju jer je Zagreb u kolovozu 1999. bio domaćin drugog izdanja te “vojne olimpijade”, održane su u kineskom gradu Wuhanu od 18. do 27. listopada 2019. godine. Sudjelovalo je oko 8000 sportaša i sportašica iz 109 zemalja, među njima i reprezentacija Hrvatske vojske s 13 natjecatelja i natjecateljica u streljaštvu i atletskim disciplinama. MORH nije ništa komunicirao o mogućim zdravstvenim tegobama u našoj reprezentaciji.

Hrvatska reprezentacija na Svjetskim vojnim igrama u Wuhanu. Nema podataka da je itko od njih po povratku imao zdravstvene tegobe kakve su opisali pojedini sudionici iz Švedske, Francuske i Italije
Foto: MORH

Veliko međunarodno natjecanje u Wuhanu završilo je puno prije no što su se počela oglašavati zvona za uzbunu zbog uočenih slučajeva pneumonije za koje se utvrdilo da su uzrokovani pojavom novog koronavirusa, poteklog navodno s tržnice morskih i drugih živih životinja u Wuhanu. Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da je najranije od 8. prosinca koronavirus bio prisutan u Wuhanu. Neka, pak, izvješća govore o prvom kineskom slučaju zabilježenom 17. studenog.

Sredinom travnja švedski su mediji - najprije lokalni list na sjeveru zemlje Norrländska Socialdemokraten, a onda i javna švedska televizija SVT - javljali da je desetak švedskih vojnika nakon povratka s Igara u Wuhanu osjećalo respiratorne tegobe, pa je njih petero testirano na koronavirus. Nalaz je bio pozitivan samo za jednog, pa je zaključeno da je mala vjerojatnost da se zarazio u Wuhanu jer bi tada više testiranih vojnika također bilo pozitivno: vjerojatnije je da se taj jedan zarazio negdje u Švedskoj, kad je koronavirus došao do Švedske, piše SVT.

I talijansko Ministarstvo obrane poručilo je da izjave mačevaoca Mattea Tagliarola predstavljaju “osobno mišljenje” i da nema nikakvih indicija da su se talijanski sportaši zarazili koronavirusom u Wuhanu. 

Nakon natpisa o primjerima iz Švedske, a prije sličnih napisa u Italiji, i u Francuskoj su se pojavila svjedočanstva sportaša koji kažu da su po povratku iz Wuhana osjećali ozbiljne respiratorne tegobe. 

Elodie Clouvel i Valentin Belaud, francuski žandari i petobojci, inače i partneri, vratili su se bolesni iz Wuhana, rekla je Elodie Clouvel krajem ožujka za lokalnu francusku televiziju TL7. Dodala je kako su mnogi oko njih također oboljeli. Francusko Ministarstvo obrane je, međutim, demantiralo da se radi o mogućnosti zaraze koronavirusom. Ovih se dana ta njezina izjava ponavlja u izvještajima Le Parisiena i komercijalne francuske televizije BFM TV, koja je pronašla još jednu osobu iz francuske reprezentacije na 7. Svjetskim vojnim igrama, koja pod uvjetom anonimnosti tvrdi da je također po povratku iz Wuhana osjetila zdravstvene tegobe slične bolesti COVID-19. Nitko od francuskih sudionika tog natjecanja nije testiran na koronavirus. 

Svjetske vojne igre u kontekstu kasnijeg otkrića novog koronavirusa prvi je počeo spominjati službeni Peking, kroz izjavu glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova koji je na Twitteru promovirao teorije zavjere o tome da je virus potekao i Sjedinjenih Američkih Država.

- Moguće je da je američka vojska donijela virus u Wuhan - napisao je tada glasnogovornik Zhao Lijian. Kineski veleposlanik u SAD-u Cui Tiankai nakon toga se distancirao od Zhaovog tumačenja, a kineske vlasti nisu kasnije ponavljale takvu teoriju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije