Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast žrtvama

Sudionici 'Marš mira' počeli obilježavanje obljetnice genocida u Srebrenici

Srebrenica
Marko Mrkonjic/PIXSELL
08.07.2018.
u 12:49

Sudionici "Marša mira" proći će pravcem dugim stotinu kilometara kojim su Bošnjaci pokušali domoći slobodnog teritorija nakon što su srpske snage prije 28 godina pregazile enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda

Više od pet tisuća sudionika u nedjelju je krenulo na pohod nazvan "Marš mira" iz mjesta Nezuci u okolici Tuzle ka Srebrenici do koje će pješačiti naredna dva dana kako bi i na taj način odali počast žrtvama genocida što su ga u srpnju 1995. godine nad srebreničkim Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U pohodu sudjeluju članovi obitelji ubijenih Srebreničana te stotine onih koji na ovaj način sudjeluju u obilježavanju obljetnice srebreničkog genocida i pridružit će se središnjoj komemoraciji u memorijalnom centru u Potočarima zakazanoj za 11. srpnja.

Sudionici "Marša mira" proći će pravcem dugim stotinu kilometara kojim su Bošnjaci pokušali domoći slobodnog teritorija nakon što su srpske snage prije 28 godina pregazile enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Na tom su putu Srebreničani bili izloženi neprekidnim napadima i tisuće su ih stradale u pokušaju izvlačenja iz enklave ka teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Na čelu povorke koja je krenula iz Nezuka u nedjelju je bio Naser Orić, ratni zapovjednik obrane Srebrenice.

"Svaka stopa na ovoj stazi je natopljena krvlju", kazao je Orić pozvavši sudionike marša da se s dužnim poštovanjem odnose prema uspomeni na žrtve.

11. srpnja na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida pronađeni u proteklim godinama u nekoj od brojnih masovnih grobnica. U genocidu počinjenom nakon 11. srpnja 1995. godine ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka a do sada su pronađeni i pokopani ostaci njih više od 6600.

Srebrenica
1/11

Komentara 34

BE
beloslavcanin
15:15 08.07.2018.

Neka bog kezni one koji su ubijali nevine ljude!

EI
eightball
01:53 09.07.2018.

Orič na čelu kole?? Ajme majko, pa jel ljudi stvarno tako brzo zaboravljaju? Zar nisu ono Naser Orić i kovćežič (sa 5 miliona maraka u njemu) evakuirani helikopterom prije pada Srebrenice?

NE
nevjerujženikojalaže
21:14 08.07.2018.

srbija je 90 -95 napravila toliko zločina da nije potrebno ww2. konc. logori, etnocid, genocid...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije