Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA NADSTREŠNICE

Suđenje počelo ispočetka, optuženici niječu krivnju, obrane trebaju iznijeti u travnju

Zagreb: Bandić svjedočio na suđenju Davoru Jelaviću za aferu Nadstrešnice
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
28.01.2021.
u 17:00

USKOK u aferi Nadstrešnice tereti Davora Jelavića, Vesnu Lubin, Petka Gavrilovića, Mladena Siketića i Antuna Fabeka

Više od godinu i pol dana prošlo je od zadnjeg ročišta u aferi Nadstrešnice, pa je to suđenje jučer iz formalnih razloga, odnosno protoka vremena te promjene jednog člana sudskog vijeća iz formalnih razloga zagrebačkom Županijskom sudu počelo iz početka. USKOK u aferi Nadstrešnice tereti Davora Jelavića, bivšeg pročelnika gradskog Ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada, Vesnu Lubin, koja je bila Jelavićeva pomoćnica, Petka Gavrilovića, direktora tvrtke Gamont, Mladena Siketića, direktora Nering projekata i Antuna Fabeka, bivšeg predsjednika uprave TVD Gredelj za zloporabu položaja i ovlasti  kojom je Grad Zagreb oštećen za oko 12 milijuna kuna.

Prema optužnici, Jelavić, V. Lubin i Siketić terete se da su od ožujka do rujna 2009., nakon što je Grad Zagreb s Gamontom zaključio ugovor o gradnji temelja 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, plaćali i radove koji nisu obavljeni.
 Na jučerašnjoj raspravi  trebali su biti saslušani  vještaci koji su izradili kombinirano strojarsko-financijsko vještačenje, no jedan od vještaka se nije pojavio. Svoj nedolazak je ispričao strahom od COVID-a. U mejlu koji je poslao sudu naveo je da pripada rizičnoj skupini, ima ozbiljnih zdravstvenih problema, zbog čega, kako tvrdi ne može doći  na sud dok je epidemiološka situacija ovakva kakva je.

Kako  je rasprava formalno počela iz početka, optuženici su se ponovo izjašnjavali o krivnji te su svi ustvrdili da se ne osjećaju krivima. USKOK i obrane složili su se da se pročitaju iskazi do sada saslušanih svjedoka, njih 60-ak, među kojima je bio i Milan Bandić. Pročitana  je i materijalna dokumentacija u spisu, a sud je odbio zahtjev Siketićeve obrane za novim građevinskim vještačenjem.  Sljedeće rasprave zakazane su za travanj, kada bi trebali biti saslušani vještaci, nakon čega će optuženici iznijeti obrane.

Zadnja rasprava u ovom predmetu održana je u travnju 2019., kada su također saslušavani vještaci. Nakon toga radila se dopuna vještačenja, taj nalaz je bio gotov u listopadu te  godine. No sazivanje novih rasprava onemogućila je epidemija COVIDA-19.
 Optužnica u aferi Nadstrešnice podignuta je u  srpnju 2015.,  no u listopadu te godine  sud ju je vratio USKOK-u na doradu,  zatraživši da malo bolje pojasne neke navode iz kombiniranog vještačenja. 

Kada je USKOK sudu vratio dorađenu optužnicu, obrane su tražile, kako već to ide, izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, što je optužno vijeće odbilo. Nakon toga uslijedile su žalbe, spis je jedno vrijeme bio na Vrhovnom sudu koji je žalbe odbio, a optužnica je potvrđena  u siječnju 2017. Suđenje je počelo u svibnju 2017. i u pravilnim razmacima se odvijalo do travnja 2019., kada ga usporila prvo izrada vještačkog nalaza, a zatim i  epidemija COVIDA-19.

Jelavić je bio optužen i u aferi GUP u kojoj je u veljači 2019. nepravomoćno uvjetno osuđen, dok je Gavrilović u listopadu 2019. nepravomoćno uvjetno osuđen na godinu dana zatvora u aferi Struja. 

 

>> VIDEO Ovo je kuća za koju je župan Ivo Žinić od 1995. plaćao najamninu od 100 kuna mjesečno

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije