Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA PODMIĆIVANJE

Sudac Kvesić jedini nije bio suspendiran, no i on će sada biti udaljen s posla

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
11.06.2021.
u 10:36

Kvesić je pritvoren zbog bojazni od ponavljanja djela

Sudac Ante Kvesić jedini je od trojice osumnjičenih osječkih sudaca protiv kojega dosad nije bio pokrenut stegovni postupak i nije bio suspendiran. No, i on će uskoro biti udaljen od obnašanja sudačke dužnosti.

Kako nam je objasnio sudac Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, primjenjuju se u Kvesićevom slučaju odredbe Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

– Po njemu, sudac će biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili teža, ili dok se nalazi u pritvoru. Da bi predsjednik suda udaljio suca s dužnosti, za to treba dobiti pravomoćno rješenje o provođenju istrage ili o istražnom zatvoru – navodi sudac Vrban.

Osumnjičenici, naime, imaju rok od osam dana za žalbu na pokretanje istrage, dok je žalbeni rok na određivanje istražnog zatvora tri dana. Po tome, o suspenziji suca Kvesića moglo bi se odlučivati u srijedu.

Ta mjera nema veze sa stegovnim postupkom – on se, naime, ne može ni voditi dok traje kazneni postupak koji ima prednost.

Podsjetimo, obustavlja se i ranije započeti stegovni postupak i protiv sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, jer oni trenutačno u njemu ne mogu sudjelovati. Stegovni je postupak protiv njih pokrenut zbog fotografija koje je Zdravko Mamić objavio u javnosti, a kao dokaz njegovog druženja s osječkim sucima. Na tim fotografijama nije bilo suca Kvesića.

Nakon što je USKOK protiv trojice sudaca pokrenuo istragu, Vekiću i Kvesiću određen je istražni zatvor, dok je Krušlin pušten da se brani sa slobode. Kvesić je pritvoren zbog bojazni od ponavljanja djela. Kada bude udaljen s dužnosti, teoretski, neće više biti ni u poziciji da ponovi djelo pa bi kroz dogledno vrijeme mogao biti pušten iz Remetinca.

VIDEO: Pogledajte uhićenja osječkih sudaca

Komentara 2

KR
kristov
10:40 11.06.2021.

Čuvajte Krušlina, kako je on čuvao titine slike! Sve vas treba osuditi!

VA
vabriga
10:56 11.06.2021.

Djelo osuditi, ali druga spasiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije