Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODULJEN PRITVOR

Novi dokazi u aferi SMS: Odbili pustiti Vargu i Curića na slobodu

Blaž Curić
Davor Javorovic/PIXSELL
19.12.2018.
u 14:03

Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog USKOK-a da se protiv Franje Varge i Blaža Curića produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca

Županijski sud u Osijeku odlučio je produljiti pritvor Franji Vargi i Blažu Curiću koji su uhićeni zbog afere SMS. Varga i Curić ostaju u istražnom zatvoru, i to još dva mjeseca, do 19. veljače 2019.

- Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog DO USKOK-a da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, odnosno do 19. veljače 2019. Utvrđeno je da se nisu promijenile okolnosti oko egzistiranja osnovane sumnje da bi okrivljenici ostvarili obilježja kaznenog djela sprečavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 2. KZ/11.- priopćio je sudac Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijek. 

Pogledajte video: Izjave odvjetnika Franje Varge i Blaža Curića nakon ročišta

"Održano je ročište. Argumenti su isti kao prije", rekao je Sven Mišković iz USKOK-a nakon današnjeg ročišta.

"Mi smo kao branitelji tražili da se pritvor ukine, pa ćemo vidjeti. Nakon toga imamo pravo žalbe. Kontra argumentacija je ono što oni imaju u spisu", rekao je odvjetnik Mario Poljak koji brani Franju Vargu. "Mislim da nije ispitan jedan svjedok, ostali su svi ispitani", rekao je.

"USKOK više ne traži produljenje istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke, već zbog ponavljanja kaznenog djela. Mi smo se oštro tome suprotstavili argumentima za koje mislimo da su apsolutno zakoniti. Pritvor može biti samo onoliko koliko je nužan. A ovo sve skupa, prijelazom tri mjeseca je prisila", rekao je odvjetnik Krešimir Vilajtović koji brani Blaža Curića.

Pogledajte video: Izjava Svena Miškovića iz USKOK-a

Franju Vargu Uskok sumnjiči da je izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je sudio Zdravku Mamiću i ostalima, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom zatvoru je i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i kum potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine Borg. 

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je u utorak predvečer iskaz Uskoku o aferi SMS, a za RTL je uoči svjedočenja rekao kako dolazi kao svjedok u 'slučaju Franje Varge' s kojim su ga, tvrdi, upoznala dva prijatelja početkom 2017., u vrijeme kada više nije bio na funkciji predsjednika stranke ni potpredsjednika vlade.

Pogledajte video: Kronologija afere lažnih SMS-ova

Komentara 34

Avatar Toni Broo
Toni Broo
14:27 19.12.2018.

Nema partijski DORH nikakve dokaze i nastavlja prodavati razno razne konstrukcije i spinove u ovom slučaju. Za sad su ciljevi afere "SMS" bili narušavanje odnosa između predsjednice i Plenkovića. Drugi cilj je bio prodati spin o obračunu unutar HDZ-a. Plasirale su se teze da Plenković ruši Brkića jer time pasivizira "radikalne desne struje" i takvim spinovima se uglavnom željelo utjecati na desniju javnost i po stoti put Plenkovića prikazati kao strano tijelo na desnom centru i HDZ-u, a treći cilj "afere SMS" je bio iskoristiti Brkića i Mamića kao sredstvo za rušenje Plenkovića i destabiliziranje vlade. Time se hranilo lijevu javnost i to je "win-win situacija" za one koji znaju da se stvarna moć i vlast ne nalazi u institucijama i vladi već u Cvitanovom DORH-u te ljudima koji su Cvitana stavili na čelo DORH-a (Milanović i Ostojić) i medijskim dirigiranim tvornicama laži. U RH se točno zna koji portal naginje kojem svjetonazoru i političarima kao i to da stotinjak novinara i urednika svjetonazorski bliskih i dobro umreženih u svim medijima uz pomoć Cvitanovog DORH-a usmjeravaju afere, dnevno političke događaje i društvene teme kako njima odgovara. Oni prodaju svoju istinu onoj javnosti, komentatorima i osobama čija svjetonazorska uvjerenja i percepciju mogu samo još više rasplamsati, a cilj je neprestano potpaljivanje kaosa, širenje osjećaja straha, nesigurnosti, ambivalentnosti i frustracije.

RI
rightside
10:21 19.12.2018.

sad kad se zna da je u ovoj aferi otkrivena i prevara na izborima 2015godine, sad ce se to malo "razvodnit" da ipak drugovi iz partije u suradnji sa apisom nebi bili popljuvani,,a uz to drug zoka se misli i kandidirat za vodju drzave pa kako bi to izgledalo da jedna "moralna vertikala" se spominje u kriminalnim radnjama,,))))ili njegov braco takoder,,)))

DI
dirižabl
14:30 19.12.2018.

Da ste nekoga iskasapili i ostavili u wc u kvartovske birtije da crkne vjerojatno bi bili vani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije