Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESLJP ušutkao pro-life aktivista

Sud zaštitio liječnike od napada zbog pobačaja

pobačaj
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
24.09.2018.
u 18:03

Prije je on slične optužbe relativizirao tako što je dodao sitni tekst u kojem ih je stavio u njemački pravni kontekst medicinski neindiciranog pobačaja kao protupravnog, ali nekažnjivog

Klaus Günter Annen (67), njemački pro-life aktivist, tražio je od Europskog suda za ljudska prava da ga zaštiti od Njemačke koja mu je u četiri sudska procesa uskratila slobodu izražavanja zabranivši mu da vodi kampanju protiv pobačaja onako kako ju je vodio. Zaštitu nije dobio. ESLJP je ocijenio da je takva intervencija nužna radi zaštite dostojanstva i prava drugih te da Njemačka time nije kršila članak 10. Europske konvencije.

Annena su tužila četiri liječnika na koje se on okomio jer rade pobačaje. U prvom slučaju njemački je sud naredio Annenu da se suzdrži od toga da na svojoj web stranici optužuje liječnika koji izvodi abortuse za “teško ubojstvo” te od usporedbi s holokaustom. U drugom slučaju radilo se o letku s porukom da liječnik ilegalno radi pobačaje, uz komentar “A vi šutite o teškom ubojstvu naše djece”. Sud je presudio da je Annen liječnika pribio na stup srama. Kako Annen nije objasnio da je kritizirao pobačaje koji su prema praksi njemačkog Saveznog ustavnog suda protupravni, ali ne podliježu kaznenoj odgovornosti, njemački je sud zaključio da je prekoračio granice opravdane kritike.

U trećem slučaju u blizini ordinacije dijelio je letke prolaznicima i mogućim pacijentima s porukama da su ti pobačaji nezakoniti te ih je uspoređivao s holokaustom. Atakirajući na liječnikovu legalnu aktivnost na taj je način pokušao i narušiti povjerenje između liječnika i pacijenta pa je dobio sudsku zabranu da to čini. U četvrtom je slučaju morao platiti i odštetu jer je na portalu liječnike uspoređivao sa zapovjednicima koncentracijskih logora.

Poveznica na tom članku je čitatelje vodila na popis njemačkih liječnika koji izvode pobačaje, a među njima bio je i liječnik koji ga je tužio. ESLJP je zaključio da su Annenove optužbe bile vrlo ozbiljne pa su i mogle poticati na mržnju i agresiju, a osobito je upotreba izraza “teško ubojstvo” mogla biti shvaćena kao osobna optužba protiv liječnika da čine kazneno djelo.

ESLJP se već bavio Annenom. Prije je on slične optužbe relativizirao tako što je dodao sitni tekst u kojem ih je stavio u njemački pravni kontekst medicinski neindiciranog pobačaja kao protupravnog, ali nekažnjivog. Tako je 2010. dobio zaštitu suda jer je ciljao na nemoralnost, a ne na kaznenu odgovornost liječnika. A 2015. dobio je i 13.696 eura naknade od Njemačke jer je ESLJP uvjerio da su mu povrijedili slobodu izražavanja. Dakle, gleda se od slučaja do slučaja i očito je suptilna granica između slobode izražavanja i povrede prava drugih.

U Argentini nije prošao zakon o legalizaciji pobačaja: 'Ako nije prošao danas, proći će sutra'

pobačaj
1/7

Komentara 7

DU
Deleted user
19:28 24.09.2018.

Sve su to gluposti. Šta reći o djetetu čiji su život i sudbina nasilno prekinuti! Život kad je jednom stvoren niko nema pravo ubijati.

TY
typescript
19:04 24.09.2018.

Podrška g. Annenu

NO
nogogaz
18:18 24.09.2018.

islamski ekstremisti pa i neki nasi RKC vjernici ne mogu kapirat slobode kad se radi o pobacaju. A ja je pozdravljam! Zanimljivo kako ti isti ljudi razumiju slobodu kad se radi o komunizmu, jugi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije