Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ignoriraju presudu

Sud: Vratite je!, HAKOM: Ma evo vam i drugi otkaz

Mario Weber, ravnatelj HAKOM-a
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
21.04.2018.
u 09:07

U obrazloženju koje potpisuje ravnatelj HAKOM-a izrijekom stoji da presudu ne mogu provesti jer nemaju odgovarajuće radno mjesto

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u iščekivanju je novog Upravnog vijeća, nakon što je starom istekao mandat, no čini se da to što je trenutačno “obezglavljena” nimalo ne utječe na njezin odnos prema radničkim pravima, zbog kojega su Agencija i njezino vodstvo posljednjih godina izloženi tužbama zaposlenika, ali i pravomoćno osuđeni zbog pokušaja opstrukcije osnivanja sindikata.

“To je po sudskoj praksi”

Ravnatelj HAKOM-a Mario Weber prošli tjedan odbio je provesti pravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci koji mu je naložio da dugogodišnju zaposlenicu HAKOM-a Katarinu Žaju Pauk vrati na posao jer je otkaz koji joj je uručio 2014. bio nezakonit. Dapače, umjesto da je rasporedi na odgovarajuće radno mjesto sukladno njezinoj stručnoj spremi, kako je u izreci zatražio sud, zaposlenici je uručio novi otkaz. U obrazloženju otkaza pritom izrijekom navodi da odluku suda ne može potpuno provesti jer je radno mjesto na kojem je zaposlenica radila prije nezakonitog otkaza ukinuto, a HAKOM nema drugo odgovarajuće. Pero Tabak, sindikalni povjerenik u HAKOM-u, koji se također suočava s otkazom, kaže da HAKOM, međutim, ni na koji način ne može zakonito izbjeći provedbu sudske presude.

– Zamislite da netko s ovršnom presudom kaže – evo, pogledajte mi u novčanik i vidite da nemam novca, pa da presuda padne. To je potpuno nelogično – rekao nam je Tabak. Ponavlja da se u HAKOM-u sustavno krše prava radnika, a uvjeren je da će novo Vijeće, koje bi Sabor uskoro trebao imenovati, “stvari vratiti u normalu”.

U HAKOM-u ne demantiraju da su zaposlenici uručili novi otkaz, no tvrde da “striktno primjenjuju propis koji takvo vraćanje na rad određuje”.

– Postupanje poslodavca, ne samo da nije izigravanje volje suda, nego je, dapače, taj postupak potpuno sukladan uobičajenom postupanju i sudskoj praksi – uzvratili su nam iz HAKOM-a.

Vladavina jednog čovjeka

Katarina Žaja Pauk kaže da ju je pravna bitka s HAKOM-om iscrpila i fizički i materijalno, pogotovo jer je 2014. u vrijeme otkaza imala malu djecu.

– Predstoji mi još jedna pravna bitka, ali se nadam da će Sabor žurno imenovati Vijeće i da će prestati samovladavina jednog čovjeka – kaže Žaja Pauk.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
09:35 21.04.2018.

Očito nam treba sindikat uhljeba. Uhljebi cijele RH ujedinite se! Vrijeme je da se organizirano štite prava parazita i pijavica na proračunu.

DU
Deleted user
10:02 21.04.2018.

Problem bi već na slijedećoj sjednici mogla razriješiti Vlada koja bi napokon trebala ukinuti ovu nepotrebnu agenciju.

RI
rightside
12:05 21.04.2018.

znaci ovako, ako te osobno premjer postavi na mjesto glavnoga,vise se nemoras pokoravat nikom pa ni sudu isto tako netrebas izvrsavat sudske presude ako neces,,))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije