Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri puta manji iznos od standarda

Sud u Beogradu potvrdio tri presude za ubojstvo na Ovčari i obvezao Srbiju na isplatu štete

Davor Javorovic/PIXSELL
17.09.2021.
u 11:44

- Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da su ovi postupci rijetki primjeri efikasnog suđenja u postupcima za naknadu štete, ali da su dosuđeni iznosi žrtvama neprimjereno niski - navode iz FHP-a

Fond za humanitarno pravo iz Beograda (FHP) prenio je informaciju prema kojoj je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio tri presude Prvog osnovnog suda u Beogradu kojima je dosuđena naknada štete članovima obitelji ubijenih na Ovčari u studenom 1991. godine. Isto tako sud je obvezao Ministarstvo obrane Republike Srbije da isplati novčane iznose na ime naknade štete zbog smrti bliskog lica.

- Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da su ovi postupci rijetki primjeri efikasnog suđenja u postupcima za naknadu štete, ali da su dosuđeni iznosi žrtvama neprimjereno niski i da ne odgovaraju standardima koje je uspostavio Europski sud za ljudska prava (ESLJP), navode iz FHP-a.

Podsjećaju i kako su presudom Okružnog suda u Beogradu, iz 2009. godine, osuđeni pripadnici Teritorijalne obrane Vukovar i dobrovoljačke jedinice „Leva supoderica“, koje su obje djelovale u sastavu JNA, (Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba) na višegodišnje kazne zatvora za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na Ovčari od kojih su identificirane 193 osobe koje su po imenu i prezimenu navedene u kaznenoj presudi. Prvostupanjska presuda je potvrđena presudom Apelacijskog suda u Beogradu 2017. godine.

Iz FHP navode kako na osnovu kaznene presude obitelji ubijenih su pokrenule parnične postupke za naknadu štete zbog smrti bliske osobe protiv Ministarstva obrane Srbije, tražeći naknade od po 2 milijuna dinara. Nacionalni sudovi su u tri dosadašnje parnice dosudili iznose u rasponu od 700.000 do 900.000 dinara za svakog tužitelja pojedinačno, smatrajući dosuđene iznose adekvatnim za naknadu nematerijalne štete po ovom osnovu.

- FHP smatra da, unatoč tome što su sudovi usvojili tužbene zahtjeve i što su postupci pravomoćno okončani u roku od dvije godine, što su rijetki pozitivni primjeri efikasnog postupanja, dosuđeni iznosi ne zadovoljavaju standard pravične naknade zbog smrti bliske osobe, odnosno navedeni iznosi su neprimjereno niski i nisu u skladu sa standardima Europskog suda za ljudska prava, ističu iz FHP.

Podsjećaju kako je u slučaju Brdar protiv Hrvatske ESLJP dosudio naknadu od preko 23.000 EUR za nestanak člana obitelji tijekom vojne akcije u Hrvatskoj u kolovozu 1995. godine. Iz tog razloga FHP smatra da dosuđeni iznosi pred sudovima Srbije u ovim postupcima ni približno ne odgovaraju sumi koju je ESLJP smatrao pravednom u istovjetnoj situaciji zbog čega su se članovi obitelji ubijenih obratili Ustavnom sudu Srbije kako bi ostvarili pun iznos naknade koji im pripada.

- Obveza sudova u Srbiji je da budu upoznati sa najnovijom praksom ESLJP i da postupaju u skladu sa njom. ESLJP je u spomenutoj presudi još 2018. godine dosudio novčani iznos koji je smatrao pravednim u toj situaciji. Odluka sudova u Srbiji da dosuđuju trostruko manji iznos tužiteljima u ovim postupcima govori o nespremnosti domaćih sudova da primjenjuju praksu ESLJP-a i time obvežu Srbiju na isplatu naknade štete koja je u skladu sa međunarodnim standardima, čime bi osigurali pravedne reparacije žrtvama ratnih zločina, zaključuju iz FHP. 

 

>> VIDEO Moguć novi granični prijelaz između Srbije i Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:04 17.09.2021.

a 700.000 dinara je jednako 6.000 EUR-a. Malo više od troškova pogreba.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
12:09 17.09.2021.

Tek sam sada primijetio zasto se oni nama rugaju u ekonomskom smislu. U njih svako sa 10.000 Eur na kontu je milioner u Srv. Dinarima. Ah zato oni sve bolje znaju rugaju se i pametuju. Toliko milionera, mora biti uspjesna zemlja.

AN
anthropos
12:00 17.09.2021.

Nije u redu što nisu bili na sudu u hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije