Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužbu podigla uprava tvrtke

Sud štrajk cestara proglasio nezakonitim i zabranio ga

cestari
Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija
03.12.2019.
u 15:50

Ne namjeravamo odustati od borbe za obranu interesa naših članova i povećanje radničkih prava u PZC-u Varaždin, tako da ćemo nastaviti tražiti pravdu i sudskim putem i organiziranjem, kažu u Nezavisnom cestarskom sindikatu

Županijski sud u Zagrebu proglasio je nezakonitim štrajk koji je 12. studenog u tvrtki PZC Varaždin organizirao Nezavisni cestarski sindikat. Tužbu je podigla uprava tvrtke.

- Ne namjeravamo odustati od borbe za obranu interesa naših članova i povećanje radničkih prava u PZC-u Varaždin, tako da ćemo nastaviti tražiti pravdu i sudskim putem i organiziranjem - kažu u Nezavisnom cestarskom sindikatu kojem je zabranjen nastavak štrajka pokrenutog zbog nezadovoljstva novim kolektivnim ugovorom.

Prema ocjeni Županijskoj suda, štrajk kojem je cilj prisiliti poslodavca na sklapanje kolektivnog ugovora nije zakonit kad poslodavac takav zahtjev ne može ispuniti, s obzirom na to da je zakonom propisana nemogućnost sklapanja takvog ugovora sa sindikatom koji nema više od 50 posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika.

U poduzeću, naime, djeluju još dva sindikata koji su potpisali novi kolektivni ugovor koji vrijedi od 31. listopada ove godine. Za razliku od njih, Nezavisni cestarski sindikat, koji okuplja oko 41 posto sindikalno organiziranih radnika, na taj ugovor nije pristao i odlučio se za štrajk, tražeći bolja materijalna prava za zaposlene. Županijski sud utvrdio je i da u organizaciji i provođenju štrajka sudjeluju i dva zaposlenika koji su ujedno i članovi Radničkog vijeća, što je zakonom zabranjeno. Sindikat mora platiti i 2500 kuna sudskih troškova

Komentara 5

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
16:46 03.12.2019.

Tko je dao zapravo sudačkoj bagri da odlučuje da neko mora rintati za crkavicu i ne smije se buniti a oni gamad debelo tovare?

KA
Kal
17:43 03.12.2019.

Ma dajte molim vas koji štrajk cestara pa oni ne smiju lopatu ostaviti kad idu u krevet jer moraju zaraditi novce i za one parazite iz prosvjete.

GR
gragakarlovac
17:10 03.12.2019.

predsjednica kaže da će nositi kolače u zatvor za kriminalca iz inata prema Hrvatskim građanima. pa dosta je bilo, ova nije normalna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije