Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽB ČAKOVEC

Sud proglasio ništetnim razrješenje ravnatelja bolnice

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
20.12.2019.
u 18:42

Razlog su propusti u donošenju odluke od strane Upravnog vijeća

Općinski sud u Čakovcu proglasio je ništetnom odluku o razrješenju ravnatelja Županijske bolnice Čakovec Roberta Grudića u ožujku ove godine. Grudić je travnju tužio bolnicu u kojoj kao liječnik radi od 1997. godine.

U studenom 2016. Upravno vijeće imenovalo ga je ravnateljem, da bi ga na sjednici u ožujku ove godine razriješilo dužnosti uz obrazloženje da je svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzročio štetu bolnici, zanemario ili nemarno obavljao svoju dužnost. U tužbi je naveo da je odluka o razrješenju nezakonita jer su povrijeđena pravila postupka.

Uz ostalo, odluka o razrješenju nije donesena u zakonom propisanom roku od 30 dana od dana saznanja za navodnu okolnost na kojoj se temelji, a samim time za odluku o razrješenju nije bilo ovlašteno Upravno vijeće, već isključivo nadležno ministarstvo.

Iz odluke o razrješenju, ističe Grudić, proizlazi da su razlog za razrješenje odgovori na pitanja župana Međimurske županije postavljena na sjednici Upravnog vijeća u prosincu 2018., a odluka o razrješenju je donesena tek u ožujku 2019. Ako su razlozi za razrješenje nastali nakon prosinca, tada mu je, tvrdi, Upravno vijeće moralo dati novu mogućnost iznošenja obrane.

Upravno vijeće nikad ga nije upozoravalo ili imalo primjedbe na njegov rad, a nije bio upozoren ni na mogućnost razrješenja. Bolnica se branila da Grudić ne može tražiti da se odluka o razrješenju poništi, da je tužba neuredna jer nije naznačena vrijednost predmeta spora, da bivši ravnatelj pogrešno tumači članak Zakona o zdravstvenoj zaštiti i da je pri donošenju odluke poštivana sva procedura.

U bolnici ističu da je završni račun bolnice za 2018. bio objavljen u veljači 2019., pa je ispoštovan zakonski rok od 30 dana, a Grudiću je bilo omogućeno da se pisano izjasni i da iznese svoju obranu. U bolnici navode da je Upravno vijeće dužno razriješiti ravnatelja jer je u obavljanju djelatnosti zdravstvene ustanove nastao gubitak od 11.183.847 kuna.

Sud je nakon prikupljanja dokaza, iskaza svjedoka i zapisnika sa sjednica Upravnog vijeća nepravomoćno presudio da nisu točni navodi bolnice da je Grudiću bilo više puta omogućeno da se izjasni o razlozima razrješenja, te da je prekoračen zakonski rok od 30 dana.

Sud nije analizirao dokumentaciju koja se odnosi na sam način i kvalitetu obnašanja dužnosti ravnatelja. Bolnica je tijekom postupka obrazlagala čime razloge nezadovoljstva, no ti su razlozi, po ocjeni suda, paušalno navedeni i ne mogu se staviti na teret samo Grudiću jer zdravstvenom ustanovom upravlja Upravno vijeće bolnice koje kontrolira rad ravnatelja.

Bolnica ne može tvrditi da je do određenih problema u bolnici, poput energetske obnove, narušenih međuljudskih odnosa među djelatnicima, nesuradnje s ostalim zdravstvenim ustanovama na području županije, odlasku liječnika i sličnog, došlo isključivo zbog rada tužitelja kao ravnatelja, piše u presudi. Upravno vijeće je za novog ravnatelja bolnice u svibnju imenovalo dr. sc. Tomislava Novinščaka, a Grudić je ostao raditi kao kirurg

Komentara 3

NK
Najam krova
08:13 21.12.2019.

Kako nezavisno hdz pravosuđe štiti nesposobne i kako hdz koalicijski partneri mogu šikanirati i smjenjivati sposobne ravnatelje.

RI
rimac444
23:20 20.12.2019.

Komunjare na čelu sa posavcem i kovačom smjenili su sposobnog ravnatelja Grudića samo zato što nije iz komunjarskih redova i ni jedan od medija mu nije dao mogućnost ukazivanja na političko rušenje, a kada se miče nesposobni, politizirani , vječitii ravnatelj drug Nogalo zbog opravdanih razloga komunjarski mediji se dižu na stražnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije