Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIO SPOR PROTIV RH

Sud pogriješio, država poduzetniku mora platiti 9,6 milijuna kn

univerzal
Marko Jurinec/PIXSELL
19.01.2021.
u 21:08

To je prvostupanjska presuda, to bi moglo trajati još valjda 20 godina, rekao nam je Marijan Kovačić

Republika Hrvatska tužitelju Marijanu Kovačiću iz Varaždina mora isplatiti 9.191.448 kuna, zajedno sa zateznom kamatom. Osim toga, mora mu nadoknaditi i troškove parničnog postupka u iznosu od pola milijuna kuna. Nepravomoćna je to prvostupanjska presuda Općinskog suda u Varaždinu u kojoj se tvrdi da je Općinski sud u Splitu pogriješio, pa država poduzetniku treba nadoknaditi štetu. Kovačić, većinski vlasnik trgovačkog društva Univerzal iz Varaždina, podnio je tužbu protiv države radi isplate tražbina. Varaždinska tvrtka koja se bavi gospodarenjem otpadom bila je vjerovnik Željezare Split koja je završila u stečaju.

– Isporučili smo im robu koju nisu platili. Sud u Splitu je pogriješio. No, to je prvostupanjska presuda, to bi moglo trajati još valjda 20 godina – rekao nam Kovačić u telefonskom razgovoru.

On je otkupio potraživanja od Univerzala u kojem je većinski vlasnik. Ističe da je oštećen jer netko na sudu u Splitu nije odradio posao. Univerzal je u lipnju 2016. podnio zahtjev za mirno rješenje spora Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) koje je predmet uputilo na rješavanje Županijskom državnom odvjetništu.

U međuvremenu je tražbina Univerzala prema državi po osnovi naknade štete koja se potražuje prenesena na Kovačića, pa je spis proslijeđen na postupanje ODO-u koji je u srpnju 2017. odbio zahtjev uz obrazloženje da Kovačić nije dokazao pretpostavke odgovornosti za štetu. Priča zapravo seže desetak godina unatrag, kad je Univerzalu utvrđena tražbina u stečajnom postupku nad Željezarom Split u iznosu od 8.406.076 kuna, i to kao tražbina drugog višeg isplatnog reda. Vlasništvo nekretnina iz prijedloga za osiguranje bilo je upisano na Željezaru Split i te su nekretnine tijekom stečajnog postupka prodane.

Željezara je kao stečajni dužnik rezervirala 9,1 milijuna kuna do pravomoćnog završetka prijašnjih sporova koje je pokrenuo Univerzal prisilnim zasnivanjem založnog prava na nekretninama, no kad je varaždinska tvrtka izgubila spor i nije stekla status razlučnog vjerovnika, kao ni pravo odvojenog namirenja, na sjednici odbora vjerovnika u svibnju 2015. donijeta je odluka da se iz rezerviranog iznosa Željezare Split namire drugi vjerovnici, pa je potrošen i novac koji se čuvao za Univerzal. Općinski sud u Varaždinu je u nepravomoćnoj presudi naveo da je Kovačić dokazao da su kumulativno ispunjene sve pretpostavke odgovornosti države za naknadu štete prouzročene Univerzalu.

Ne ulazeći u razmatranje svih nezakonitosti i nepravilnosti na koje je upozoravao Kovačić, varaždinski sud smatra da je nedvojbeno da je Općinski sud u Splitu donoseći rješenje o osiguranju 2010. godine propustio to rješenje pravodobno dostaviti na provedbu zemljišno-knjižnom odjelu u Kaštel Lukšiću radi upisa založnog prava u kartonima zemljišta u korist predlagatelja osiguranja, što je bio dužan sukladno odredbama Ovršnog zakona. To je zatraženo tek u srpnju 2011., dakle sa zakašnjenjem od punih osam mjeseci, i to nakon otvaranja stečajnog postupka nad Željezarom Split, kad upisi u zemljišne knjige više nisu bili mogući.

U presudi se navodi da je splitska tvrtka u stečaju rezervirala sredstva za slučaj da Univerzal uspije u sporovima, no kako razlučno pravo nije potvrđeno, tih 9,1 milijuna kuna je raspoređeno vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda.

- Konkretno, da je do otvaranja stečajnog postupka bilo zasnovano založno pravo temeljem rješenja o osiguranju, odnosno da je na dan prodaje u zemljišnoj knjizi bilo upisano založno pravo u korist Univerzala, kao što je trebalo biti, tada bi to društvo kao založni tj. razlučni vjerovnik bilo namireno iz postignute kupoprodajne cijene - piše u presudi Općinskog suda u Varaždinu.

Komentara 21

CH
charle
22:01 19.01.2021.

A pitam se da li je ikada itko od naših "vrlih"sudaca za nešto odgovarao,zaštićeni su ko lički medvjedi sa plaćama od 20 i više tisuća kuna

IV
ive365
21:41 19.01.2021.

Sjecam se slučaja proficio , dobiveni svi sudovi , dogovorena isplata da bi na kraju vrhovni sve poništio i dosudio sve kontra i onda se pitam čemu sudenje koje je trajalo 15g kad nakon svega vrhovni sud sve rjesi uu roku 2 dana.. nisu mogli ni spise pročitat u to vrijeme... Tko se može s tom mafijom od države suditi...

VL
vlaser
21:32 19.01.2021.

kak je cudo tom veselju a jos niste ni shvatili da ste mu VI duzni a ne drzava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije