Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTLA ŠENKOVEC Mirko Iličić ostao bez odštete za ozljedu na radu

Sud mi je oduzeo 160.000 kn odštete za invalidnost

sutla_zvz_311.jpg
Foto: Zvonko Živković
14.10.2008.
u 16:35

Mirko Iličić iz Vrbanje sudskom je presudom ostao bez odštete za ozljedu zbog koje je završio u invalidskim kolicima! Presudio je tako Županijski sud u Zagrebu.

Odštetu dobivenu zbog pretrpljene ozljede na radu zbog koje je ostao 100-postotni invalid, Mirko je odlučio oročiti kod štedno-kreditne službe Poljoprivredne zadruge Sutla Šenkovec. Depozit je u nekoliko navrata povećavao, zadnji put u svibnju 1998., kada je iznosio ukupno 160.000 kuna ili 45.000 DEM. Nedugo zatim Sutla je završila u stečaju, a sudbina novaca ovog Vrbanjca, kao i mnogih drugih građana, od tada je nepoznata.

- Ne znam za ostale, ali mene je u Sutlu privukla ponuđena kamata. Pokrenuti stečajni postupak nisam u prvi tren shvatio kao nešto tragično jer sam vjerovao u našu pravnu državu, odnosno da postoje instrumenti s pomoću kojih ću dobiti natrag svoj novac. Ali ubrzo sam se gorko razočarao - priča Mirko.

Bez žiroračuna
Prvo ročište na Općinskom sudu u Zagrebu sazvano temeljem tužbi 1200 bivših Sutlinih štediša, među kojima je bila i Mirkova, održano je tek 2004. godine! Na njemu je, po Iličićevim riječima, otkriveno niz propusta u poslovanju, ali i utvrđeno kako su financijska policija i Porezna uprava tolerirali brojne nezakonitosti u Zadruzi čija štedionica, primjerice, nije imala vlastiti žiroračun. Među prozvanima se našao i Trgovački sud, koji navodno nije izvršio brisanje protuzakonitog upisa.

Po novac u Strasbourg
- Za onih šest godina čekanja na početak procesa mislio sam da su pakao. U tom sam razdoblju promijenio odvjetnika jer mi je dotadašnji umro, za takse sam platio 10-ak tisuća kuna i izgubio živaca koje mi nitko ne može nadoknaditi. No, sve je to neusporedivo sa svim ovim što je uslijedilo poslije tog ročišta.

Uz ponovna čekanja i odugovlačenja najviše boli nepravda jer nitko do sada nije poduzeo ništa vezano za utvrđene propusta učinjenih od strane državnih tijela - ističe Mirko Iličić. Nakon što je Općinski sud u Zagrebu odbio tužbe Sutlinih štediša i praktički ih lišio novca, Županijski je sada potvrdio tu presudu. Po svoj novac spremni su ići u Strasbourg na Sud za ljudska prava.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije