Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Grubori

Sud još nije službeno obaviješten o smrti Igora Benete

grubori, beneta (1)
Screenshot: MUP
13.12.2011.
u 12:48

Da bi postupak protiv nekog mogao biti obustavljen, sud mora dobiti izvadak iz knjige umrlih, kaže predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović.

Trojica što bivših što sadašnjih pripadnika specijalne policije – Zdravko Janić, Josip Čelić i Stjepan Žinić – koji su trebali svjedočiti u nastavku suđenja u slučaju Grubori, jučer su uzalud došli na zagrebački Županijski sud. Naime, rasprava je formalno odgođena zbog nedolaska Ksenije Gržin, braniteljice Igora Benete, odbjeglog optuženika, koji je mrtav nađen još u travnju, a identificiran je tek koncem studenog, dan nakon što je počelo suđenje Frani Drlji i Boži Krajini te njemu u odsutnosti zbog ratnog zločina nad civilima u Gruborima u kolovozu 1995.

No, kako je kazao Zdravko Majerović, predsjednik sudskog vijeća, sud nije ni zaprimio službenu obavijest o Benetinoj smrti. U spis je tek dostavljen podatak iz PU zadarske o pronalasku neidentificiranog leša iz travnja ove godine te podatak da je Beneta identificiran nakon što je uzet nesporni uzorak krvi njegove majke.

– Da bi postupak protiv nekog mogao biti obustavljen, sud mora dobiti izvadak iz knjige umrlih, što još nismo dobili. A kako se Beneti u ovom postupku sudilo u odsutnosti, njegova odvjetnica treba biti nazočna – objasnio je sudac Majerović razloge odgode rasprave, čiji je nastavak zakazan za siječanj.

U tom razdoblju na sud bi možda mogli stići iskazi jučerašnjih svjedoka, koje su oni dali prvo haaškim istražiteljima u Zagrebu, a zatim i sudu u Haagu, tijekom suđenja generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Riječ je o dokaznom prijedlogu tužiteljstva, s kojim su se obrane okrivljenika složile, uz napomenu da su oni te iskaze već tražili i dobili (nepotpune), i to tako što su ih skinuli sa službenih stranica Haaškog suda. Stoga smatraju da nemaju cjelovite iskaze, kojima raspolaže sud u Haagu. Sud će od Haaga zatražiti dostavu tih iskaza, no dosadašnja praksa pokazuje da sud u Haagu baš nije revan kada treba odgovoriti na zahtjeve hrvatskih sudova.

Što se pak tiče Benete, iako postoje sve glasnije sumnje zbog načina na koji je umro, službeni je stav policije da se on – ubio. Kako je policija priopćila na službenim stranicama prije desetak dana, njegovo tijelo nađeno je obješeno u šumi u Lici sredinom travnja. Tada se, kažu u policiji, nije znalo da je riječ o njemu, a nakon što je u svibnju izuzet DNK leša koji je bio u raspadajućem stanju, Benetini ostaci pokopani su u neoznačenom grobu.

Da je riječ o njemu, doznalo se nakon što je uzet uzorak krvi njegove majke, a zanimljivo je i to da se to dogodilo samo dan nakon početka suđenja te da je iz policije neslužbeno prezentirano da se ubio dan nakon početka suđenja. Cijela priča tim je čudnija kada se zna da je Benata bio specijalac te je, prema riječima Željka Sačića, njegov zubni karton, preko kojeg se mogao identificirati, morao postojati u MUP-u. Što se pak tiče optužbi protiv njega te Drlje i Krajine, terete se za ubojstvo civila u selu Grubori nakon Oluje.

Komentara 2

LI
lidija
14:56 13.12.2011.

Netko tu debelo laže i prikriva podatke,volila bih znati zbog čega i koga?A pravosuđe ko za malu djecu-bajkovito

TO
Toni50
23:35 13.12.2011.

Što se pak tiče Benete, iako postoje sve glasnije sumnje zbog načina na koji je umro, službeni je stav policije da se on – ubio Možemo reči da policija zna i dobro odraditi svoj posao !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije