Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE VLADIMIRU ZAGORCU

Sud Hrvoja Petrača zbog odbijanja svjedočenja kaznio sa 10.000 kuna

08.12.2008.
u 09:42

Svoj sam iskaz dao u istrazi i pri njemu ostajem. Zbog mučne atmosfere koja je nastala nakon ubojstva Ivane Hodak i mog najboljeg prijatelja Ive Pukanića te činjenice da me gospodin Hodak u svim medijima označio kao ubojicu svoje kćeri, ne želim odgovarati ni na čija pitanja. Moj se status nakon toga promijenio, ja sam kao čardak, ni na nebu ni na zemlji.

Galerija slika: Petrač odbio svjedočiti na suđenju Zagorcu

Hodak: Petrač je vjerojatno odbio svjedočiti zbog pisama Pukaniću

Pula: Zagorec i Petrač nekoliko sati u istom zatvoru

Zagorec na prvom ročištu: Nisam kriv!

Petrač premješten zbog krivotvorine

Borovec: Netočno je da se Mafalani sumnjiči za ubojstvo I.Hodak

Izjava Zagorčeva odvjetnika Zvonimira Hodaka

Video: M. Kuman

Obitelj bez zaštite
Kažu da sam zbog sigurnosnih razloga premješten u drugi zatvor u kojemu ne mogu komunicirati ni sa svojom ženom i djecom jer se sve nadgleda. Ako su sigurnosni razlozi u pitanju, zašto onda nitko ne štiti moju obitelj?

Smatram da su zbog svega toga ugrožena moja ljudska i ustavna prava – kratko je danas kazao Hrvoje Petrač koji je trebao biti prvi svjedok na suđenju svom bivšem prijatelju i poslovnom partneru, umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, optuženom u tzv. slučaju dragulji. Petrača, koji služi šestogodišnju kaznu zatvora zbog otmice generalova sina, u sudnicu su doveli pod jakim mjerama osiguranja.

Dok je sjedio na klupi za svjedoke, čuvala su ga trojica pravosudnih policajaca pomno pazeći da ni u jednom trenutku između njega i Zagorca ne bude bliskog kontakta. Zagorec je pak u sudnici sjedio okružen četvoricom pravosudnih policajaca, a svog bivšeg prijatelja u trenutku ulaska u sudnicu nije okrznuo ni pogledom. Smiješak na lice izmamili su mu tek mnogobrojni fotoreporteri koji su snimali najprije njega, a zatim i Petrača.

Kažnjen sa 10.000 kuna
Nakon što je Petrač obrazložio zašto ne može i ne želi odgovarati na pitanja, Siniša Pleše, predsjednik sudskog vijeća, kazao mu je: – Ja mogu shvatiti vašu ogorčenost jer su se izmijenili uvjeti u kojima izdržavate kaznu, no razlozi koje ste naveli nisu zakonski razlozi za to da ne odgovarate na pitanja.

– Uvažavam vaše shvaćanje moje situacije, ali vi ne možete ni približno shvatiti moju situaciju. Od gubitka Pukanića te zbog činjenice da me moj prvi odvjetnik (Hodak, op. a.) optužuje preko medija da sam ja kriv za smrt njegove kćeri, nisam sposoban svjedočiti. Moje unutarnje, psihičko, stanje jest takvo da ja ne želim svjedočiti – tvrdoglavo je Petrač ostao pri svom stavu.

S obzirom na situaciju nastalu u sudnici, sudac Pleše odlučio je nakon vijećanja pročitati Petračev iskaz iz istrage. Kako Petrač ni nakon toga nije htio odgovarati na pitanja, sudac ga je kaznio sa 10.000 kuna.
Ferek kazao da je pilotske torbe odnio S. Šiprak

Kada novčana kazna koju je sudac izrekao Petraču postane pravomoćna, on će opet biti pozvan na sud. Ako ostane pri stavu da ne želi odgovarati na pitanja, sud ga može kazniti tzv. disciplinskim zatvorom koji može trajati mjesec dana. To mu se vrijeme ne bi uračunalo u kaznu koju izdržava. Nakon što je čuo kako je kažnjen, Petrača je zanimalo znači li to da mora platiti 10.000 kuna te da ide u zatvor ili samo jedno od toga. – Zasad vam je izrečena samo novčana kazna – objasnio mu je sudac. Danas je svjedočio i Josip Ferek koji je među ostalim kazao da je 2000. godine dvije crne pilotske torbe odnio iz ureda Snježane Šiprak u njezin stan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije