Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK JE TAKSI

Sud EU presudio: Uber pruža usluge prijevoza, a ne samo digitalne usluge

Uber
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
1/6
20.12.2017.
u 20:18

Cijela Europa Uberu postavlja ograničenja, jedino, kažu u Udruženju taksi prijevoznika, Hrvatska prilagođava zakone Uberu

Sud EU donio je presudu prema kojoj Uber treba smatrati pružateljem usluga prijevoza, a ne usluga informacijskog društva. Iz toga proizlazi da zemlje članice EU mogu uređivati uvjete pružanja te usluge.

Sud EU ovom se presudom očitovao se na zahtjev Trgovačkog suda u Barceloni, koji je zatražio kvalifikaciju Uberove djelatnosti s obzirom na pravo Unije i o posljedicama te kvalifikacije.

U Uberu (globalnom) poručuju da ova odluka neće utjecati na poslovanje tvrtke u većini država članica EU u kojima su, kažu, već regulirani prema zakonu o prijevozu. Pa neće ni na poslovanje, kažu, u Hrvatskoj.

– Međutim, i dalje stoji da više milijuna korisnika diljem Europe nema mogućnost koristiti aplikacije poput naše.

Kao što je već rekao naš CEO, potrebno je regulirati uslugu poput Ubera i zato nastojimo kroz dijalog s predstavnicima državnih i lokalnih gradskih vlasti razvijati suradnju diljem EU – kažu u Uberu.

Na presudu su jučer odmah reagirali i u Udruženju taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. Njima je presuda dokaz da Uber pruža usluge autotaksi prijevoza, a da se odbija podvrgnuti važećim pravnim i sigurnosnim regulativama zemalja u kojima djeluje.

– Cijela Europa Uberu postavlja ograničenja, jedino Hrvatska vlastite zakone prilagođava Uberu. Hoće li sada, nakon ove presude, nadležno ministarstvo i Vlada shvatiti kakav su katastrofalan nacrt Zakona predložili, koji je u potpunom raskoraku s mišljenjem Europskog suda, kad već nisu imali sluha za domaće obrtnike koji godišnje uplate 150 milijuna kuna u državni proračun? – kazao je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj 
komori.

Pogledajte i VIDEO: Priprema auta za zimu

Ključne riječi

Komentara 40

AD
adler77
11:45 20.12.2017.

Ko briše komentare

AD
adler77
11:44 20.12.2017.

Pa naravno da je taxi sad trebate duzit drzavu zasto vas nije zastitila, a i uber je potice ilegalan rad

Avatar Niškorist
Niškorist
12:01 20.12.2017.

Uber u Sabor ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije