Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA

Sud BiH osudio Radića, Šunjića, Brekala i Vračevića

20.02.2009.
u 23:00

Skandaloznom presudom Sud BiH danas je osudio Marka Radića i ostale na ukupno 80 godina zatvora. Radić je dobio kaznu od 25 godina zatvora, Dragan Šunjić 21 godinu zatvora, Damir Brekalo 20 godina i Mirko Vračević 14 godina zatvora.

Nepravomoćna presuda
Prema prvostupanjskoj presudi, optuženi su krivi jer su djelovali kao pripadnici “udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio progon bosanskih muslimana, nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda, što je za posljedicu imalo smrt nekoliko osoba”. Radić, Šunjić, Brekalo i Vračević su, prema presudi, sudjelovali u formiranju zatvora Vojno, “koji je imao sve odlike logora, te su uhitili i prisilno zatvorili oko 70-ak žena, djece i staraca.

Uz to, sudjelovali su u dovođenju muškaraca koji su bili zatvoreni na helidromu i zatvarali ih u Vojno”.

Ovo je nepravomoćna presuda, a Sud Bosne i Hercegovine je kao pravni lijek ostavio rok žalbe od 15 dana.

Kako nam je rekao odvjetnik Marka Radića Dragan Barbarić, žalba će biti uložena u najkraćem mogućem roku. - Vjerujte da jedva čekam da uložim žalbu na ovu presudu.

Samu presudu ne mogu komentirati, ali je očito kako je sudsko vijeće odlučilo prihvatiti optužnicu u cijelosti, a ne dokaze - rekao nam je odvjetnik Dragan Barbarić.

Na naše pitanje kako je na presudu reagirao Radić, odvjetnik Barbarić nam je rekao kako nije bilo nikakvih problema jer je njegov branjenik i očekivao ovakav rasplet događaja nakon ovakvog sudskog procesa.

Politika
Svi komentari ljudi koji su pratili ovaj slučaj su jednoglasni u tvrdnji kako je sud donošenjem ove odluke dokazao da se radi o politički motiviranom i montiranom procesu, te kako nije uvažen niti jedan dokaz kojim se dokazala nevinost optuženih, odnosno osuđenih.

Treba reći kako je obrana nekoliko puta ukazivala na sve pogreške koje su se događale tijekom suđenja, sve povrede zakona u ovoj sudskoj proceduri, ali sud nije prihvatio ni ove činjenice.

Sve braniteljske udruge proistekle iz Domovinskoga rata danas su izrazile svoje zgražanje ovom presudom, ali i načinom rada Suda Bosne i Hercegovine.


Optuženi za Bugojno pušteni

Odlukom Suda BiH Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović jučer su, uz niz mjera zabrane, pušteni iz pritvora. Državno Tužiteljstvo tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića za zločine nad Hrvatima koji su tijekom 1993. i 1994. godine bili zatočeni u garažama i logorima u Bugojnu. Bugojanskoj četvorki se zabranjuje kontaktiranje sa svjedocima, suučesnicima i pomagačima, kao i “međusobno kontaktiranje s optuženima u ovom predmetu”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije