Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šteta od 45 milijuna kuna

Stečajni upravitelj i sutkinja izvlačili novac da bi si sagradili zgradu

Jospi Dabić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
16.11.2017.
u 08:13

Milan Lučić zasad je jedini osumnjičeni koji nije uhićen jer, kako tvrdi njegov odvjetnik, ima probelma sa zdravljem

Vesna Malenica, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu, nakon što joj je DSV na izvanrednoj sjednici u utorak ukinuo imunitet, uhićena je te su joj pretraženi ured i stan.

Noć je provela u policijskom pritvoru na Oranicama, a jučer oko 11 sati dovedena je na ispitivanje u USKOK. Kod istražitelja je provela oko dva i pol sata, a njezin odvjetnik Veljko Miljević kazao je da je Vesna Malenica odgovarala na sva postavljena pitanja.

– Riječ je o neuobičajeno opsežnom činjeničnom opisu, koji je moja klijentica proučila koliko je mogla od uhićenja. U skladu s time, očitovala se koliko je mogla o svim bitnim stvarima jer tako opsežan činjenični opis ne stignete ni pročitati. Na pitanja je odgovarala vrlo opsežno i okolnosno, a djela koja se njoj stavljaju na teret tiču se njezina posla, odnosno sumnjiče je da nije postupala u određenim situacijama. Tih stečajeva ima puno, radi se o vremenskom razdoblju od 10-12 godina, a dio koji je naveden u činjeničnom opisu je mali izvadak iz onoga na čemu je moja klijentica godinama radila – kazao je Miljević.

Priskrbili korist

Prema ono malo informacija koje su dospjele u javnost, zna se da je inkriminirano razdoblje od 2008. do 2017., a pojednostavljeno rečeno, Vesnu Malenicu i ostale sumnjiči se za malverzacije u stečajnim postupcima, pri čemu je napravljena šteta od oko 45 milijuna kuna te ostvarena korist od 27 milijuna kuna. Osim sutkinje Malenice, u utorak poslijepodne uhićeni su i dugogodišnji stečajni upravitelj Pero Hrkać, koji je na dosta predmeta radio sa sutkinjom Malenicom, njegova pomoćnica Tatjana Kušec, Josip Debić i Miroslav Mitak, a među osumnjičenima je i hercegovački poduzetnik Milan Lučić. On zasad nije uhićen, a njegov odvjetnik Mate Matić za Hinu je kazao da njegov klijent ima ozbiljnih zdravstvenih problema, no da će, u skladu sa svojim mogućnostima, poštovati sve zakonske obveze. Osim Lučića, svi osumnjičenici jučer su ispitani u USKOK-u, nakon čega bi danas trebali biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora.

Izvidi od godinu dana

Inače, zajednička akcija PNUSKOK-a i USKOK-a počela je gotovo prije godinu dana provođenjem izvida, i to nakon što su se neke stranke o čijim je stečajevima odlučivala sutkinja Malenica, bunile zbog njezinih odluka. Neke od tih tvrtki, zbog odluka sutkinje Malenice te odluka stečajnog upravitelja Pere Hrkaća, podnijele su i kaznenu prijavu, a jedna od takvih tvrtki bila je i tvrtka Muring iz Zagreba. Stečaj te tvrtke prvo je vodila druga stečajna upraviteljica, a nju je, kako se čuje iz neslužbenih izvora, sutkinja Malenica razriješila dužnosti, nakon što upraviteljica nije pristala na neke zahtjeve sutkinje Malenice.

Na mjesto stečajnog upravitelja tada dolazi Hrkać, a sumnja se da je Hrkać iz poduzeća kojima je bio stečajni upravitelj izvukao oko 9 milijuna kuna. Novac je, kako se sumnja, prebačen na račune tvrtki Moto sprint i Herus, kojima je direktor bio Debić, dok ih je stvarno vodio Mitak. Sumnja se i da je Mitak iz tvrtke Ukras gradnja povukao još oko 100.000 kuna, koje su također uplaćene na račune tvrtki Moto sprint i Herus. Moto sprint je pak novac koji mu se pojavio na računu iskoristio kako bi pokrenuo gradnju stambene zgrade u Kosirnikovoj ulici u Zagrebu.

Jospi Dabić
1/10

U tom projektu, kako se sumnja, sudjelovali su sutkinja Malenica, Hrkać i Mitak, a plan im je bio da stanove prodaju i time zarađeni novac međusobno podijele. A da bi se prikrilo da je iz Muringa izvlačen novac, sklopljeni su fiktivni ugovori između Moto sprinta i Herusa, kojima se pravdao tijek novca. Te malverzacije istražitelji su otkrili jer su aktere priče mjesecima tajno pratili i prisluškivali, a je li na sličan način novac izvlačen i iz drugih tvrtki u stečaju te jesu li neke tvrtke namjerno otjerane u stečaj, trebalo bi se utvrditi istragom. Sutkinja Malenica tijekom karijere vodila je niz poznatih stečaja među kojima su i stečaji Glumina banke i Gredelja.

Radnici potonje tvrtke su zbog svega što se s njom događalo u rujnu 2015. prosvjedovali pred DORH-om, tvrdeći kako sumnjaju da su tijekom stečaja počinjene neke malverzacije. Osumnjičena sutkinja i Hrkać radili su i na stečaju tvrtke Amfora Maris Milana Lučića, a sada se sumnja da su njih dvoje omogućili Lučiću da dođe do dijela imovine, odnosno da kupuje i preprodaje vrijedne nekretnine iz stečajne mase. S obzirom na to da je istraga tek na početku, nije nemoguće da tijekom nje istražitelji pročešljaju sve stečajeve na kojima su zajedno radili sutkinja Malenica i Hrkać, tim više što ga je jako često imenovala za stečajnog upravitelja u svojim predmetima. O aferi se oglasila i predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović te kazala “kako obeshrabruje činjenica da vidimo da ima korupcije u pravosuđu”. 

Pogledajte uhićenja u akciji Todorić:

Pero Hrkać, profesor koji je distribuirao i bombonijere

Pero Hrkać, prvoosumnjičeni u ovoj aferi, jedan je od najzaposlenijih stečajnih upravitelja u Hrvatskoj, a vodio je stečajeve više od pedeset tvrtki. Rođen je u Širokom Brijegu u BiH, a nakon franjevačke gimnazije u Visokom završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Najprije je radio kao profesor, zatim u nizu tvrtki na menadžerskom položaju, a od 1999. stečajni je upravitelj

Sutkinja Vesna Malenica dugo surađuje s Hrkaćem

Sutkinja zagrebačkoga Trgovačkog suda još od 1999. godine surađivala je s Perom Hrkaćem kada mu je dodijelila prvi stečajni postupak, a zanimljivo je da ga je primjerice u studenom 2016. za stečajnog upravitelja imenovala čak osam puta. Njezino ime u medijima već se petnaest godina vezuje uz sumnje zbog raznih malverzacija i pogodovanja strankama u procesu

Carstvo Milana Lučića bilo je teško 600 milijuna kuna

Prije desetak godina bio je težak 600 mil. kuna i slovio za jednog od najbogatijih Hercegovaca. Prste je imao u biznisu s naftom, nekretninama, u bankarstvu, maloprodaji... Zbog sumnji u nezakonitu preprodaju zemljišta Austrijanci su protiv njega podigli optužnicu. Široj javnosti postao je poznat 2004. kad je na internet procurio “filmić” njega i Severine

Josip Debić, šef male tvrtke s milijunskim prihodima

Josip Debić vlasnik je tvrtke Moto Sprint koja je osnovana 2005. godine u Zadvorskom blizu Brezovice, a posljednjih pet godina poslovala je s bruto dobiti u visini između 110 tisuća i 1,67 milijuna kuna. U tvrtki je 2016. godine bilo zaposleno petero ljudi, a prema sumnjama istražitelja Hrkać je milijunske iznose koje je izvlačio uplaćivao upravo Moto Sprintu

Komentara 11

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:23 16.11.2017.

šta bi tek bilo od Pere da nije završio Franjevačku gimnaziju u Širokom brijegu???

SS
sokac sa drave
08:31 16.11.2017.

Sta se je to desilo sa Hrvatima koji su isli goloruki na tenkove a nemaju muda pozatvarati dotepence sto nas pljackaju na visokom nivou.Sta su ti iz Sirokog nedodirljivi.

BR
brzzzy
08:41 16.11.2017.

"Milan Lučić zasad je jedini osumnjičeni koji nije uhićen jer, kako tvrdi njegov odvjetnik, ima probelma sa zdravljem" ... BOLI GA BRIGA ZA HRVATSKU I NJENE GRAĐANE... Veliki domoljub,Hrvat i katolik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije