Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudačka evidencija

Suci rade sve bolje pa i više, ali je priljev predmeta sve veći

'sudnica_Arhiva VL_Crn_25081'
''
26.10.2012.
u 12:00

U šest mjeseci ove godine broj prigovora na ovrhe bilježnika koliko cijele prošle godine

Izvješće Europske komisije o monitoringu ističe problem neriješenih sudskih predmeta, što je u medijskim interpretacijama opet pribilo suce na stup srama kao “dobro plaćene neradnike” koji dovode u pitanje naš ulazak u EU. Početkom tjedna u Vrhovnom sudu sastali su se čelnici sudova, ali na redovitom tromjesečnom sastanku na temu koja je godinama u žarištu javnosti.

Panika zbog 0,7 posto

Evidencija sudova pokazuje da situacija nije alarmantna. U prvih šest mjeseci broj neriješenih predmeta od lani, kad se nije digla galama, porastao je za 0,7 posto (ili 5817). Broj riješenih predmeta uobičajen je (na razini priljeva), a ove godine mogao bi biti i veći. Stalno se smanjuje broj predmeta starijih od tri godine (kaznenih je u sedam godina od 15 tisuća, ukupno 50 tisuća) smanjeno na 2977 (ukupno 26.233). Na građanskim sudovima stalno raste broj potvrđenih i preinačenih presuda. Manje je ponavljanja suđenja.

– Godinama kontinuirano i intenzivno radimo na smanjenju broja predmeta pri čemu smo, uz bitno smanjenje broja sudova, postigli i rezultate u smanjenju broja neriješenih predmeta, a što je i potvrđeno zatvaranjem poglavlja 23. Dakako, s ispunjavanjem kriterija nismo stali, već organizacijskim, zakonodavnim i drugim mjerama i dalje inzistiramo na kvantitativnom smanjivanju, ali i na kvalitetnijem rješavanju predmeta.

Učinak kontroliramo kroz naše evidencije svaka tri mjeseca, ne samo na razini svakog suda, već i suca. Međutim, treba naglasiti da je i golem priljev predmeta jer gospodarske i druge okolnosti pogoduju masovnom povećanju broja predmeta – kaže predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Tako je lani u studenome podneseno nekoliko tisuća tužbi radnika državnih tvrtki. Recesija je u prvih šest mjeseci ove godine na zagrebački Općinski građanski sud donijela 14.926 prigovora na rješenja o ovrsi javnih bilježnika, dok ih je cijele prošle godine bilo 17.053. Slična je i psihologija države.

 Produkcija sporova

O tomu je u članku “Mit o reformi pravosuđa” pisao i današnji predsjednik Upravnog suda u Zagrebu Andrej Abramović, obrazlažući kako nesavjesna ministarstva neplaćanjem obveza produciraju sporove u kojima se ovrha provodi na državnom proračunu jer se tužbe podnose protiv RH, a ne ministarstava koji nemaju pravne osobnosti. Tako “siromašna, a rasipna država” koristi pravosuđe kao građani minus na računu, što je s gledišta pravosuđa i države “katastrofalno”, zaključio je u analizi Abramović jer se potiče nelikvidnost i putem domino-efekta producira sekundarne sporove zbog neisplate plaća, neplaćanja računa...

Komentara 11

Avatar pupoljak
pupoljak
12:24 26.10.2012.

Pa kak ne bi bili prigovori na ovrhe javnih bilježnika kad ovrhe štancaju i šalju FINI kaj po traci. Tih utjerivača dugova se namnožilo više neg mrava, pa te naganjaju kaj vrag svoju mamicu od 0 do 24, što telofonom, što poštom.

GI
giglibigli
12:57 26.10.2012.

svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduju... još kad bi mogli ove iz EU natjerati da u to povjeruju pa da ih se ostavi na miru da rade kako su naučili

TM
tesla moj ponos
12:04 26.10.2012.

Svoju nevinost u sudskim predmetima prodajem za milijun eura !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije