Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD PRITISKOM

Suci pod zaštitom: Turudić već danima pod policijskom zaštitom

suci (2)
Foto: Pixsell
1/3
Autor
Ivanka Toma
26.03.2010.
u 20:20

Ivanu Kršul čuvaju od početka suđenja za Pukanićevo ubojstvo, a Turudića 10 dana.

Zbog silne paljbe i niza optužbi, od toga da je donijela nezakonite odluke, pa do opservacija na osobnoj razini, sutkinji Ivani Kršul jučer je toliko pozlilo da nije došla na posao. Sutkinja se našla na meti političara (Radimir Čačić ju je optužio za “sudski zločin”, a Ranko Ostojić za nezakonite odluke), pojedinih novinara i drugih javnih osoba jer je predsjednica vijeća u postupku optuženima za ubojstvo novinskog izdavača Ive Pukanića koje je prihvatilo da se u dokaze uvrsti ispis Pukanićevih SMS-ova.

Sutkinja Kršul je već zato što vodi proces za likvidaciju Ive Pukanića pod pritiskom jer joj je taj postupak natovario na vrat danonoćnu policijsku pratnju. Posljednjih mjesec-dva Kršul je, kako doznajemo, pod režimom zaštite jer je policija procijenila da je, zato što je predsjednica vijeća, ugrožena njezina sigurnost.

>>Šimonović: Ne namjeravam ništa poduzeti protiv sutkinje

Uvjeti rada
Posljednjih desetak dana pod neprestanom je policijskom zaštitom i predsjednik odjela sutkinje Kršul, odnosno šef USKOK-ova odjela na Županijskom sudu u Zagrebu sudac Ivan Turudić. Zašto je Turudić dobio policijsku zaštitu, jesu li povod prijetnje ili štogod drugo, nismo uspjeli doznati. Turudić o tome nije želio govoriti pa smo posredno uspjeli doznati samo to da je posrijedi policijska procjena.

U slučaju sutkinje Kršul javna prozivanja i optužbe da je zloupotrijebila svoj položaj jer je dopustila da Pukanićeva SMS-korespondencija posljednjih mjeseci života bude objavljena, očito su bili previše stresni.

– Slučaj upozorava na to u kakvim uvjetima rade suci, kakvom su javnom linču i pritisku izloženi, i to od onih koji po definiciji svoga posla to ni u kojem slučaju ne bi smjeli raditi. Ponekad se pitam znaju li te moralne vertikale što je podjela vlasti – pita se predsjednik USKOK-ova odjela na Županijskom sudu u Zagrebu sudac Ivan Turudić. Napominjući kako odluku da se Pukanićeve poruke uvrste u dokazni materijal nije donijela sutkinja Kršul autonomno, već je to odluka sudskog vijeća, Turudić kaže da nije sudsko vijeće, niti itko sa suda, medijima dao prijepis spornih SMS-ova.

Tužitelji nisu sretni
– Nakon svega, minimum koji sud može očekivati od Državnog odvjetništva jest da razmotri ima li u svim objedama izrečenim na račun sutkinje Kršul elemenata kaznenog djela prema pravosudnom dužnosniku – kaže Turudić.

Na tu njegovu primjedbu u Državnom odvjetništvu samo su odvratili da bi sud, s obzirom na to da su po zakonu sva tijela državne vlasti i sve pravne osobe dužne prijaviti kaznena djela, mogao u ovome slučaju podnijeti kaznenu prijavu.

Tužitelji nisu sretni što su Pukanićevi SMS-ovi iscurili u javnost (objavljena je i njegova korespondencija s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem), no ne vjeruju da je u pozadini ikakva “teorija zavjere”.

 

Komentara 21

OB
-obrisani-
20:41 26.03.2010.

R. Čačić optužio sutkinju za \"sudski zločin\". Pa valjda on najbolje zna kaj je pravi zločin. Ubije nevine ljude, napravi cestovni pokolj.Bravo Čačiću,pokaži ti njima,jer samo malo ti je trebalo da se \"oporaviš\". Malo si tulumario,pojeo pečeno janje i opet si onaj stari.Pa zanima me kako ćeš pred mađarskim sudom prodavati maglu. I reci sucima da je to kaj ti sude \"sudski zločin\".

OB
-obrisani-
20:49 26.03.2010.

Čačić je niš koristi Suci i odvjetnici su gamad.

Avatar tovar
tovar
15:03 24.01.2011.

Nesretniče, što si to uradio da se bojiš samog sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije