Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekspresna odluka

Suci odbili Mladićevu žalbu, očekuje se brzo izručenje Haagu

ratko mladic
Foto: You Tube
1/3
31.05.2011.
u 12:20

Ratku Mladiću ispunili su obećanje, rano jutros je posjetio grob kćeri Ane koja se ubila 1994. godine

Specijalni sud u Beogradu u ekspresnom je roku odbio žalbu Ratka Mladića na rješenje o izručenju Haagu, javlja RTS. Žalbu su zaprimili danas u prijepodnevnim satima, a jučer ju je oko 17.15 sati poštom poslao njegov odvjetnik Miloš Šaljić. Nakon što je, oko 12 sati, tužiteljstvo razmotrilo žalbu i dalo svoje mišljenje prosljeđena je, prenosi RTS, tročlanom Kaznenom vijeću koje je, prema srbijanskom zakonu, imalo tri dana za donošenje odluke, no oni su to učinili u svega nekoliko sati.

Odluku o izručenju sada treba potpisati srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović, nakon čega Mladić može biti prebačen u Haag.

Njegov odvjetnik, Miloš Šaljić, komentirao je ranije kako će se, ukoliko žalba na sud stigne u prijepodnevnim satim, o njoj raspravljati danas do kraja radnog vremena suda.

- Žalba na rješenje o izručenju Ratka Mladića Haaškom tribunalu stigla je na Specijalni sud, ali će tužiteljstvo predložiti odbijanje žalbe - rekao je pomoćnik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić za B92.

Ratko Mladić rano jutros posjetio je grob svoje kćeri Ane na groblju u parku Topčider u Beogradu. Specijalni sud udovoljio je njegovu zahtjevu, potvrdio je zamjenik tužitelja Specijalnog suda Bruno Vekarić. Posjet je trajao oko 20 minuta, a cijelo su vrijeme uz njega bili liječnik te jake snage osiguranja.

Nakon posjeta Mladić je vraćen u pritvorsku jedinicu suda, a želju da posjeti kćerin grob ispunili su mu zbog obećanja koje mu je dano još tijekom prvog saslušanja, neposredno nakon uhićenja.

>> Mladićevo uhićenje bilo je do u detalje insceniran događaj

Vekarić je još jednom potvrdio da Mladić čeka prebacivanje u Haag te kako je u tijeku žalbeni postupak. Detalji o Mladićevu odlasku u Haag neće biti poznati javnosti upravo zbog sigurnosnog rizika, ali to će se svakako dogoditi najkasnije do petka. Otegotna je okolnost to što je Mladićev odvjetnik žalbu poslao poštom, jučer kasno poslijepodne, a kako je sam izjavio, učinio je to zato što pokušava kupiti vrijeme.

Odvjetnik Ratka Mladića izjavio je kako je danas predao istražnom sucu novi liječnički nalaz o Mladićevom zdravstvenom stanju koji bi, kako je rekao, mogao bitno izmijeniti cjelokupnu situaciju. Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da se radi o razdoblju od prije dvije godine i da je nalazom utvrđeno teško oboljenje.

- Ne mogu govoriti o nalazu. Dostavljen je anonimnim putem, ali iz obavještenih izvora i istražni sudac će ga provjeriti - rekao je odvjetnik.

>> Odvjetnik Šaljić: Mladić će teško doživjeti početak suđenja

I u Haaškom tribunalu se očekuje trenutak dolaska doskorašnjeg haaškog bjegunca Ratka Mladića, a zbog toga je i glavni tužitelj Serge Brammertz za nekoliko dana odgodio put u New York gdje bi 6. lipnja na sjednici Vijeća sigurnosti trebao podnijeti redovito polugodišnje izvješće napisano prije uhićenja Mladića, javlja B92.

U Haagu inzistiraju, slušajući i komentare iz Beograda i argumentaciju Mladićevog odvjetnika da je on lošeg zdravstvenog stanja, kako su oni sposobni pružiti adekvatnu medicinsku njegu i podsjećaju da je nekoliko haaških optuženika operirano u Haagu.

Što se tiče Mladićeve mentalne sposobnosti za suđenje, u Tribunalu također inzistiraju da to mora procijeniti haaški liječnički konzilij koji bi za to bio posebno angažiran.

U Haagu nema nagovještaja da bi se moglo spojiti suđenje Mladiću i Karadžiću, jer, tvrdi jedan od Karažićevih prvanih zastupnika, "takva odluka suda donijela bi i velike turbulencije na samom suđenju Karadžiću, koje već dulje vrijeme traje".

Podsjetimo, Mladića se u 11 točaka optužnice tereti za genocid, zločini protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

>> Uhićen Ratko Mladić

Od kada je Mladić uhićen, u srbisjankim medijiam se spekulira kako bi Mladić mogao dati i neke odgovore vezane za ubojstvo dvojice vojnika u vojnom objektu u Topčideru prije sedam godina jer još tada su odvjetnici rodbine ubijneih tvrdili da se u tom objektu skrivao Mladić, a vojnici su ga vidjeli pa su ih njegovi čuvari ubili.

Komentara 176

OB
-obrisani-
15:56 31.05.2011.

Zašto plavuša Mojca vojeti živjeti u Sloveniji? Zato jer se jedino tamo ne može izgubiti.

OB
-obrisani-
17:28 31.05.2011.

Ma dan dolazi sa placom od 2000-3000kuna moze samo sanjati kvadrat na jadranu od 2500-3000eur...... lipo su im nemci rekli da ce biti samo kelneri a oni nisu verovali...........

BH
bhorvat
12:15 31.05.2011.

magic, znači da je Tesla ustvari Mađar ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije