Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborno sučeljavanje

Sučeljavanje: Kukuriku ne bi guvernera poput Rohatinskog

'02.11.2011.,  Zagreb - U organizaciji Vecernjeg lista,Nove TV  i Media servisa odrzano je predizborno suceljavanje na temu gospodarstva Djure Popijaca iz HDZ-a , Radimira Cacica iz HNS-a ,Ljube Jurci
'Davor Visnjic/PIXSELL'
03.11.2011.
u 10:00

Čačić: Prodaja Janafa? To bi bila nacionalna veleizdaja! Popijač po Kukuriku: Nedosljedni ste kad je riječ o MMF-u.

Dođe li MMF, standard hrvatskih građana past će 30 posto, istaknuto je u srijedu u Zagrebu na izbornom sučeljavanju tema kojega je bilo gospodarstvo, a koje su organizirali Večernji list i Media servis. Sučelili su se Josip Budimir iz HSLS-a, Đuro Popijač iz HDZ-a, Ljubo Jurčić iz koalicije BUZ-PGS-HR i Radimir Čačić iz Kukuriku koalicije.

Jurčić i Čačić ustvrdili su da Hrvatskoj treba nova monetarna politika. A očekuju i novoga guvernera.

– Zaboravljamo da imamo središnju banku koja može proizvoditi novac. Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je guverner otpustio dvije, pa 10 milijardi kuna. Samo je problem što je to bio novac koji je pokrivao dubioze banaka ili poduzeća. Nama treba aktivna monetarna politika u kojoj se novac otpušta za financiranje projekata – kazao je Ljubo Jurčić.

– I Europa i Amerika prešli su na taj koncept. Mijenja se vlada, ali moramo imati i drugu logiku guvernera – kazao je Čačić.

Sugovornici nemaju isti stav o mogućem dolasku MMF-a, a neodređeno su, barem kada je posrijedi Čačić, govorili i o reformama.

Na pitanje hoće li srezati proračun za 10 milijardi kuna ako to bude cijena zadržavanja kreditnog rejtinga, Čačić je kazao sljedeće:

– Rezat ćemo proračun najviše što bude moguće, ali to je tek drugorazredna tema. Prvorazredna je tema snažniji rast gospodarstva i zapošljavanje. To su jedini stvarni problemi – ne koristimo se stvarnim potencijalima. Samo 40 posto radno sposobnih u Hrvatskoj radi.

Gospodarski strateg HSLS-a Budimir smatra da je vođenje javnih financija primarno, a ne sekundarno pitanje. HSLS je, kaže, predvidio rezanje 10 mlrd. kuna u svom programu.

– Čekati rast proračuna sliči onoj: Čekaj, magarče, da trava naraste. Većinu proračuna čine plaće, mirovine i obrazovni sustav i nema ozbiljnog smanjenja proračuna bez zadiranja u to. Mislim da to nije drugorazredno, nego prvorazredno pitanje. Tko to ne razumije, ne može voditi politiku – kazao je Budimir.

Jurčić se izričito protivi rezanju plaća i mirovina, kaže da bi preusmjerio novac iz politikantskih svrha u one vezane uz gospodarski razvoj:

– Agencije za rejting neće nam puno ni odmoći ni pomoći, ovo je prije šou nego poruka investitorima. Svaki investitor proučava stabilnost i zna stanje stvari.

Ako je vjerovati Đuri Popijaču, Hrvatska je već riješila sve te dileme te će nas od pada kreditnog rejtinga zaštiti Vladine smjernice za tri iduće godine.

– MMF nam neće trebati jer smo sve planove u vezi s javnim financijama ugradili u projekcije do 2013. – kazao je Popijač.

Inače, tijekom svog izlaganja Popijač je spočitavao Kukuriku koaliciji nedosljednost kad je posrijedi MMF, a često se vraćao i na 2003. optužujući tadašnju vlast da im je ostavila velike dugove i nezaposlenost. Na sve te tvrdnje Čačić je lakonski odgovarao da to nije točno, da je riječ o statističkim interpretacijama. Kukuriku koalicija ne vjeruje HDZ-ovoj vladi pa će odmah nakon dolaska na vlast angažirati stranu neovisnu agenciju da utvrdi kako stvarno stojimo.

Cijelo sučeljavanje pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka

Komentara 54

OB
-obrisani-
10:46 03.11.2011.

ovog Popijača samo treba pitat . kaj on radi...osim ..stajanja iza Brigadirke,?????

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
10:50 03.11.2011.

E baš bi htio da dođe MMF pa da moramo otpustiti sve one neradnike u državnim firmama što su na državnoj grbači. Na jednog radnika idu 3 neradnika a kafenisanje je sastavni dio posla a plaće od 5 tisuća pa na više dok obični građani sanjaju da uopće imaju posao.Prema broju građana imamo najveću državnu administraciju u EUROPI!!!

DE
deus ex machina
10:05 03.11.2011.

JOŠ NISU NI DOŠLI NA VLAST A VEĆ VALJAJU GLUPOSTI! Dakle, još nisu ni došli na vlast, a već \"kukuriću\" gluposti od kojeg svakog iole ekonomski obrazovanog.....jednostavno zaboli glava! Zar nam pored dosadašnje katastrofe trebaju doći na vlast još veći imbecili !!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije