Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podmićivanje

Suca Hrvatina je o Glavašu ispitivao poduzetnik Tadić

Branko Hrvatin
Patrik Macek/Pixsell
28.08.2010.
u 23:20

Afera podmićivanje izbila je nakon susreta predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina sa suvlasnikom tvrtke Koteks Dragom Tadićem

Točno 42 dana nakon što je Vrhovni sud u vijeću od pet sudaca donio pravomoćnu odluku o osam godina kazne Branimiru Glavašu predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prijavio je da se osječki poduzetnik Drago Tadić neprimjereno raspitivao o tom slučaju. Bilo je to 14. srpnja, na ručku u zagrebačkom restoranu Baltazar, na koji je poduzetnik Mladen Mlinarević, čiji Inženjerski biro već godinama surađuje s Ministarstvom pravosuđa, pozvao predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Bajić se na ručak nije odazvao, ispričavši se obavezama, a Hrvatin i Mlinarević trebali su dogovoriti detalje seminara koji će Inženjerski biro tehnički podržati, a bit će u Opatiji krajem rujna.

Tada je stolu prišao – da li prije toga obaviješten o Hrvatinovu dolasku? – osječki poduzetnik Drago Tadić suvlasnik građevinske tvrtke Koteks - Osijek. Poveo je, kako je kasnije zaključio Hrvatin, neprimjeren razgovor o predmetu Glavaš. U tom trenutku, naime, odluka je već bila donesena, ali nije bila objavljena, jer je morala proći uobičajenu proceduru koja uključuje pisanje obrazloženja i kasnije provjeru u sudskoj evidenciji je li odluka u skladu sa dotadašnjom sudskom praksom.

Tadić je htio znati može li se odluka u evideniciji promijeniti i tko u sudskoj evidenciji radi. Moguće je, što se ovih dana spekuliralo, da se računalo na suradnju suca Vrhovnog suda Ante Potrebice, koji je nekad bio blizak desnim vladajućim strukturama. Međutim, on na predmetu Glavaš nije radio, a i pitanje je jesu li ga uopće uspjeli kontaktirati. Nakon razgovora s Tadićem predsjednik Hrvatin o tome je sve ispričao glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Nakon toga, po svemu sudeći, počelo je praćenje Drage Tadića, a onda i ostalih osoba koje su s njim razgovarale o sudskom aspektu Glavaševa slučaja. Deset dana nakon ručka u Baltazaru u osječku policiju došli su Ivan Drmić i Sanja Marketić prijaviti navodnu prijevaru i pokušaj reketa u prikupljanju novca za podmićivanje sudaca.

Ključne riječi

Komentara 72

ÜB
Übermensch
11:16 29.08.2010.

Tko tu koga?

DO
doktorica
13:07 29.08.2010.

nisu mu dali dovoljno veliku pinku

OB
-obrisani-
21:39 29.08.2010.

bronzi vidiš; problem je što si ti ovdje umočen i pišeš zbog vlastitog interesa a ja interes nemam i ako završi u pržunu, tako i treba netko ko prodaje farmerice nakon 3 godine bude milijunaš a sad ne znaš o o čemu pričam sto posto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije