Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna prijevara

Suđenje Manafortu Trump nazvao tužnim danom i ponovio: On je jako dobar čovjek

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
18.08.2018.
u 07:52

Bivšem voditelju izborne kampanje Paulu Manafortu sudi se za za bankovnu i poreznu prijevaru

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je petak "tužnim danom", komentirajući nastavak vijećanja u suđenju njegovu bivšem voditelju izborne kampanje Paulu Manafortu za bankovnu i poreznu prijevaru a potonjeg je pohvalio kao "jako dobrog čovjeka".

Ni drugog dana vijećanja porota saveznog suda u Alexandriji, u Virginiji, nije donijela pravorijek pošto je dvanaest njezinih članova tijekom poslijepodneva iz osobnih razloga zatražilo skraćenje zatvorenog zasjedanja i njegov nastavak u ponedjeljak.

Sudac T. S. Ellis je prihvatio zahtjev porotnika.

Nešto ranije je na javnoj raspravi rekao da je primio prijetnje u vezi sa slučajem te da je dobio policijsku zaštitu. Sudac se tada očitovao o zahtjevu skupine medija da iznese neke povjerljive informacije, napose imena porotnika, šestorice muškaraca i šest žena.

"Primio sam kritike i prijetnje, pretpostavljam da će ih i oni dobiti", odgovorio je, odbivši zahtjev. "Pod policijskom sam zaštitom. Nisam ni slutio da će ovaj slučaj podići toliku buru".

O velikom zanimanju za to suđenje koje prate svi mediji svjedoči i to što je predsjednik, mimo običaja, u petak oštrim riječima javno kritizirao postupak u tijeku.

"Ovo je veoma tužan dan za našu zemlju", rekao je govoreći o prvom suđenju povezanom s istragom posebnog tužitelja Roberta Muellera o sumnji u tajni dogovor njegova izbornog stožera i Moskve 2016.

Trump je Muellerovu istragu koja je bacila sjenu na njegov mandat, ponovo nazvao "lovom na vještice".

Paulu Manafortu (69), bivšem republikanskom političkom konzultantu i lobistu sudi se od 31. srpnja za poreznu i bankovnu prijevaru - između 2010. i 2014. - u vezi s desetcima milijuna dolara koje je zaradio kao konzultant bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča kojeg podupire Moskva.

Ti se podatci odnose na njegove osobne financije i nisu u vezi sa sumnjom u dosluh, ali su otkriveni u Muellerovoj istrazi.

"Žalosno je to što su učinili Paulu Manafortu", rekao je još Trump pred novinarima. Njegov bivši savjetnik mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor bude li proglašen krivim po svih 18 točaka optužnice.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti pomilovanja u slučaju osude, Trump je rekao: "Zasad neću o tome".

Manafort je "radio za mene veoma kratko", podsjetio je i dodao da je on "jako dobar čovjek".

Paul Manafort, bivši republikanski konzultant, veoma ugledan u Washingtonu, bio je voditelj Trumpova izbornog stožera u važnom razdoblju, od svibnja do kolovoza 2016.

Manafort je po optužnici svjesno zaobilazio zakon kako bi se obogatio varajući američke porezne vlasti te davao bankama lažne izjave kako bi dobio zajam kada su mu bili presušili prihodi nakon Janukovičeva bijega iz Ukrajine 2014.

Među tridesetak osoba obuhvaćenih Muellerovom istragom, Paul Manafort je jedini Amerikanac koji se nije htio nagoditi sa sudom kako bi izbjegao suđenje.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
Toni70
15:37 18.08.2018.

Suđenje Manafortu Trump nazvao tužnim danom i ponovio: On je jako dobar čovjek naravno on je bio super čovjek i radio je to što svi rade ali pametna politika je odlučila da bude kriminalac . Erdogan tajkodjer super ne mješa se u pravosuđe koje je neovisno . Ali pamtni iz demokracije svi od svuda zanju da su demokrati veči diktatori od Putina i zato od njega od poglevica traže da dase pokažu da je sud obićna nula a da su oni ti koji puštaju teroriste i ubojice koje oni hoče a da sude predsjednici država onima kojima hoče . Tako otvoreno se traži da Erdogan pusti organizatora njegovog ubojstva .. To isto zna i doživio je i Dr . Sanader a znamo i da je Mamiča isto na meti tih jakih dečki a nikakio suda ovisnika od predsjednika država-demokratskih-diktatora !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije