Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA CIBONA

Suđenje Ivici Lovriću počinje 6. lipnja

Ivica Lovrić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
25.04.2019.
u 13:14

Lovrić će na optuženičku klupu sjesti zbog optužbi da je od Dragutina Kosića tražio da zaposli neke ljude u jednoj od podružnica Grada Zagreba, iako nisu ispunjavali zakonske uvjete.

Ivici Lovriću, jednom od najbližih suradnika Milana Bandića 6. lipnja na zagrebačkom Županijskom sudu počet će suđenje u tzv. aferi Cibona. Odlučeno je tako na pripremnom ročištu, a nakon što je u listopadu lani potvrđen dio optužnice koji se odnosi na nezakonita zapošljavanja dok je obustavljen postupak u djelu optužnice koji se odnosio na transfer Darija Šarića.

Lovrić će tako na optuženičku klupu sjesti zbog optužbi da je od Dragutina Kosića tražio da zaposli neke ljude u jednoj od podružnica Grada Zagreba, iako nisu ispunjavali zakonske uvjete. Kosić je još ranije priznao krivnju te je temeljem nagodbe s USKOK-om uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Lovrićeva obrana tvrdi da u njegovom postupcima nema protupravnosti, a Kosić će se tijekom suđenja vjerojatno pojaviti kao svjedok.

Ivica Lovrić
1/6

Što se tiče obustavljenog djela optužnice, osim Lovrića bio je optužen i Josip Klemm te njegova tvrtka Klemm sigurnost. USKOK je teretio Lovrića da je s Klemmovim poduzećem sklopio ugovor o zajmu od 550.000 eura za pokrivanje transfera košarkaša Daria Šarića. Cibona se obvezala da će zajam vratiti uz osam posto kamata, ali i da će Klemm dobiti znatan dio odštete ako Šarić raskine ugovor. Do realizacije ugovora nije došlo, jer ga je Gradska skupština raskinula smatrajući da se radi o lihvarskom ugovoru, a Klemm je tužio Cibonu.

USKOK se na odluku o obustavi postupka žalio, pa će u tom djelu zadnju riječ imati Vrhovni sud.

Inače, optužnica protiv Lovrića je podignuta u lipnju 2016., no dosta je vremena provela na Vrhovnom sudu jer su obrane prvo smatrale da su iskazi svjedoka koji su sukladno ZKP-u ispitani u USKOK-u nezakonit dokaz te su tražili da se ti iskazi izdvoje iz spisa. Kada im je to odbijeno, problematizirali su pretragu koja je napravljena kod Lovrića tvrdeći da je i to nezakonito, što im je također odbijeno. Lovrić je u međuvremenu nepravomoćno oslobođen optužbi u aferi Štandovi, dok je Kosić bio optužen i u aferi Agram. No i tamo je također priznao krivnju te se nagodio i uvjetno je osuđen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije