Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOHANN TRUMMER:

'Styriju štitim i od interesa politike i od interesa Crkve'

johann trummer
Foto: VL
1/2
15.11.2013.
u 23:47

Trummer već 30 godina vodi zakladu Katholischer Medien Verein koja stoji iza Styria Media Group

Johann Trummer na svoju je dužnost imenovan 23. studenoga davne 1983. u Grazu, no s jednakim je žarom obavlja i danas. Taj svećenik, bivši tajnik štajerskih biskupa Josefa Schoiswohla i Johanna Webera, postao je tada predsjednik udruge Katholischer Preßverein von Graz-Seckau, koja je u međuvremenu preimenovana u Katholischer Medien Verein, koji je uglavnom preko privatne zaklade vlasnik Styria Media Group. Trummerovo tridesetogodišnje djelovanje u bogosloviji u Grazu svečano je proslavljeno jučer. Taj sada već sedamdesettrogodišnjak o svojim je uvjerenjima progovorio u intervjuu za list Presse am Sonntag.

Stalni rast

– Od početka mi je bilo jasno – kaže Trummer – da neovisnost medijske kuće treba zaštititi od unutarnjih interesa Katoličke crkve i od vanjskih političkih i ekonomskih interesa. Neovisnost je ujedno i pitanje ekonomije, što znači da treba imati kompetentnu upravu i dobre zaposlenike. Na taj se način Styria razvila u kuću kakva je danas. U ime Zaklade moram mnogima zahvaliti na tome.

Styria Media Group, koja je od 1997. dioničko društvo i ubraja se među najveće medijske kuće u Austriji, ostvaruje kontinuiran gospodarski uspjeh. Njezinih 2900 zaposlenika u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji proizvodi devet dnevnih novina (među kojima su Kleine Zeitung, Die Presse, Večernji list, 24sata, Poslovni dnevnik), više od 20 tjednika i više od 50 časopisa. Trummer se prisjeća:

– Predsjednik zaklade Katholischer Medien Verein i njegov zamjenik od samog su osnivanja društva Styria Medien AG jamčili njegovu potpunu samostalnost. U trenutku svojeg imenovanja to još nisam znao. Postojala je, dakle, velika potreba za novim pravnim i ekonomskim odlukama. Društvo, nazivi i okruženje promijenili su se od osnivanja udruge Preßverein, no cilj se od 1869. nije mijenjao: medijska djelatnost inspirirana kršćanstvom kojom se omogućuje i potiče dijalog između Katoličke crkve i društva te Crkve i drugih vjerskih zajednica.

– Zaklada je, poštujući svoje statute, uvijek izlazila iz crkvenih okvira – kaže Trummer. U vrijeme kulturne borbe sredinom 19. stoljeća u Austriji su posvuda nicale katoličke zaklade koje su, potaknute liberalizmom, željele pobuditi zanimanje za katolički glas. Gotovo ni jedna od tih zaklada nije uspjela preživjeti. A u Grazu se dogodio procvat. Stoga Trummer sa zadovoljstvom gleda na tri desetljeća svojega predsjedanja: – U proteklih 30 godina razvoj je bio, posebno nakon osnivanja dioničkog društva, vrlo pozitivan. U to se ubraja i činjenica da tisak može živjeti pod tim krovom.

Svestrani klerik

Trummer se ubraja među najsvestranije klerike. Propovijeda gotovo svake nedjelje u katedrali u Grazu, strastveni je orguljaš (s oduševljenjem govori o Bachu), podučava kao profesor emeritus u Grazu, Moskvi, Minsku, Petrogradu, a već je i brojnim studentima glazbe s Istoka, lošijeg imovinskog stanja, osigurao smještaj u svojem privatnom stanu, koji se tako pretvorio u neku vrstu sustanarske zajednice studenata i profesora. Na obnovu Crkve i suvremeni prijevod Evanđelja Trummer gleda pozitivno:

– Drugi vatikanski koncil ostavio je na mene snažan dojam i najviše je utjecao na izbor mojeg zvanja. Sretan sam što papa Franjo svojim osobnim stilom potiče na razmišljanje. Kako vidi budućnost dnevnih novina? Trummer odgovara: – Trebamo bez straha kročiti prema budućnosti: novine kao što su Kleine Zeitung, Presse, Furche zbog svojih promišljenih komentara, stvaranja povjerenja i svega što čovjeka približava čovjeku, nužne su za Austriju, kao neka vrsta putokaza i izvor informacija.

Komentara 3

DU
Deleted user
16:06 15.07.2017.

"cilj se od 1869. nije mijenjao: medijska djelatnost inspirirana kršćanstvom kojom se omogućuje i potiče dijalog između Katoličke crkve i društva te Crkve i drugih vjerskih zajednica" šta zato imate djevojku dana, horoskop ima posebnu rubriku, jedna od urednica je lezba...itd.. sramite se! Super ste inspirirani kršćanstvom. Srami se VL! Sotone

CR
Cro10a
08:44 17.11.2013.

boga ti klerik si? moliš, bdiješ i usput oltare u zlato i onyx oblačiš, fino! samo nemoj taj katolički glas i propagandu širiti na state level i sve će biti u redu!

ST
stjepanovic
05:52 19.07.2019.

Jos jedan STRATESKI PARTNER ode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije