Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrednovanje rada

'Jamramo' li s razlogom? Siromašniji nas prestižu u razvoju jer Hrvatska od Austro-Ugarske nema kult tihog rada

radnici
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
04.12.2016.
u 22:30

Paar o Kusićevu pozivu na kult tihog rada: Stvorimo atmosferu u kojoj će se cijeniti rad

Hrvatskoj nedostaje kult tihog rada, ustvrdio je akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, u intervjuu Večernjem listu, a tom je izjavom otvorio polemiku o tome kako uopće tzv. kult herojskih poteza zamijeniti kultom tihog rada u kojem će svi dati maksimum na svojim radnim mjestima prije negoli upru prstom u nekog drugog tko bi trebao nešto odraditi.

Politika stvara okvir

Dio naših sugovornika tvrdi da je to notorna istina te da Hrvati ni prije nisu imali kult tihog rada, zapravo još od vremena Austro-Ugarske i da nas ostale zemlje, daleko manje bogate prirodnim bogatstvima, prestižu u razvoju jer su u jednom trenutku dotaknule dno i shvatile da je njihova sudbina u njihovim rukama. No neki pak kažu da ‘jamramo’ s razlogom.

– Stvari ne možemo generalizirati, ali činjenica je da politika stvara okvir, pa i način razmišljanja u kojem djelujemo. Većina radnika u Hrvatskoj danas samo šuti i pošteno i odgovorno radi svoj posao. Potplaćeni maštaju o boljem životu. U društvu gdje većina radnika nije dovoljno plaćena, rad im nije vrednovan na pravi način, od plaća ne mogu podmirivati ni osnovne životne troškove, teško je očekivati kult tihog rada – smatra Vedran Dragičević, prvi čovjek Sindikata metalaca Hrvatske.

I dok on smatra da je takvo razmišljanje akademika promašeno te da je za to za to kriva politika, akademik i fizičar Vladimir Paar kaže kako je u sedam godina, koliko je radio u najrazvijenijim zemljama svijeta, svjedočio tezi koja podržava kult tihog rada.

– Vani sam sretao naše ljudi koji su u drugim, daleko poticajnijim sredinama više sudjelovali u kultu rada, odgovornije radili nego kod kuće. I to ne samo intelektualci već u svim djelatnostima. Kod nas bi nešto trebalo napraviti da se taj kult rada više cijeni, ali mislim da politika nije jedini krivac, već se mora dogoditi puno manjih pomaka u stvaranju atmosfere u kojoj će se više cijeniti marljiv i pošten rad. U jednom smo se trenutku udaljili od srednje Europe i moramo joj se vratiti – kaže Paar.

Razvoj ovisi o nama

Davor Bruketa, suvlasnik jedne od najpoznatijih reklamnih agencija Bruketa&Žinić OM, kaže kako u njegovu poslu i okruženju kojem pripada svatko vrlo odgovorno, savjesno, predano i fokusirano radi svoj posao, bez “gledanja preko plota” ili prigovaranja.

– Izgleda da smo shvatili da nam nitko drugi neće odraditi naš posao te da razvoj zajednice ovisi o nama samima, idejama pojedinaca i našem radu. Istina, kada pogledamo zemlje na sjeveru Europe, s daleko manje prirodnog bogatstva od onog koje mi imamo, vidimo da su napravile daleko više. U tom smislu mi možemo i moramo napraviti još puno toga da iskoristimo svoje silne potencijale – kazao je Davor Bruketa.

Komentara 55

AR
aristip
23:12 04.12.2016.

U Hrvatskoj postoji kult izvlačenja novca iz velikih državnih poduzeća (HEP-a, Petrokemije...). Najgore od svega što u tome zajednički sudjeluju političari nazovi desne i nazovi lijeve orijentacije. A glupom narodu ostaje samo da na rukometnim utakmicama navija "PPD, PPD...".

TA
tanjaraf
04:58 05.12.2016.

Kako ocekujete da se cijeni rad kada je privatizacijska krada ostala nekaznjena i svaki dan nam se ti lopovi klate pred nosom.

ST
stefj
00:22 05.12.2016.

Kult tihog rada? Ma da... Kod nas profitiraš samo ako si dovoljno glasan ili ako si blizu političkih elita. Kod nas vlada politika uzmi svima, a podijeli samo nekima koji su ti ili bliski ili čije glasove možeš kupiti. To nas je i dovelo ovdje gdje smo sada, da nas prestiže Rumunjska, a pitanje je samo kada će nas i Bugarska... U društvu gdje je državna i javna služba povlaštena, gdje radnici rade preko pola svog radnog vremena da bi hranili uhljebe, gdje su privatni sektor i struka šikanirani, gdje se smatra da su oni s više od 1000 € plaće bogati i da im sve treba uzeti, rad je nešto što se sigurno ne cijeni. Cijeni se sposobnost galame, ulizivanja i muljanja... I to nas je dovelo do toga da manje od 50% zaposlenih radi u privatnom sektoru, da imaju manje plaće od onih koje uzdržavaju, da o proračunu ovisi 73% ljudi, da struka i sposobni masovno odlaze... Tko će to promijeniti? Sindikati koji su najveću uhljebi od svih i koji forsiraju uhljebništvo? Političari koji stvaraju uhljebe da bi si proširili glasačku bazu? Državni službenici kojima je cilj uzeti što više da bi sebe namirili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije