Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GMO

Stvorene krave koje proizvode "ljudsko" mlijeko

slovenske krave, njiva (1)
Mladen Mandić/VLM
04.04.2011.
u 16:54

Znanstvenici su stvorili 300 goveda s ugrađenim ljudskim genima čije mlijeko sadrži sve korisne sastojke i masnoću koju ima i majčino mlijeko

Novorođenčad bi se uskoro mogla hraniti “majčinim” mlijekom koje su proizvele krave, i to zahvaljujući napretku genetičkog inženjeringa. Znanstvenici su stvorili 300 goveda s ugrađenim ljudskim genima čije mlijeko sadržava sve korisne sastojke i masnoću koju ima i majčino mlijeko. Vjeruju da bi njihov proizvod mogao biti idealna alternativa za prehranu djece čije majke ne mogu dojiti.

Projekt proizvodnje “ljudskog” mlijeka od kravljega naišao je na kritike udruga koje promiču dojenje zbog toga što majčino mlijeko sadržava ključne sastojke za razvoj djetetova imuniteta, dok je kravlje znatno teže za probavu i ima manje ugljikohidrata bitnih za zaštitu od bolesti i infekcija. Profesor Ning Li, koji je vodio istraživanje na kineskom poljoprivrednom sveučilištu, tvrdi da će mlijeko GMO krava biti jednako sigurno kao i ono “običnih” krava.

– Novo je mlijeko jačeg okusa od klasičnog kravljeg mlijeka. Za samo deset godina ljudi će u trgovinama moći kupiti kravlje mlijeko s karakteristikama ljudskoga – dodao je Li.

Profesor i njegova ekipa koristili su se tehnologijom kloniranja kako bi ljudske gene ubacili u kravlji DNK. Jedna vrsta GMO krava proizvela je mlijeko koje sadrži protein lizozim, ključan za zaštitu djece od infekcija, dok je druga vrsta dala ljudski laktoferin, koji sudjeluje u jačanju imuniteta. Oba sastojka nalaze se i u majčinu mlijeku. Znanstvenici su povećali i masnoću kravljeg mlijeka za petinu, i to tako što su promijenili sastav čestica kako bi mlijeko učinili što sličnije majčinu. Novo mlijeko moglo bi biti pogodno i za ljude koji zbog niske tolerancije na laktozu imaju probleme s probavom kravljeg mlijeka.

Profesor Keith Campbell, koji je sudjelovao u kloniranju ovce Dolly, smatra da GMO životinje ne predstavljaju nikakvu prijetnju ljudskom zdravlju osim ako im znanstvenici ne ugrade gen koji bi ih učinio otrovnima.

– Tehnologija GMO-a, ako je kvalitetna, može donijeti mnoge prednosti i pomoći nam da proizvedemo kvalitetnije namirnice – kaže Campbell.

Komentara 7

OB
-obrisani-
17:18 04.04.2011.

Ovaj svet je poludeo. Da li znaci da cemo imati sex sa kravama i deca imati rogove. Gde nas vode ovi naucnici? U PROPAST.!!!! Koji idiotizam, da gajim kravu da bi mi dojila unuce

UN
unbekant
17:21 04.04.2011.

da,da \"istina\",ti znanstvenici su jako pametni i mogu sve \"stvoriti\",a budale ce vjerovati,evo dragi znanstvenici i ja sam vegeterijanac,i samo jedem list,i cvjet,te stoga kakim med kao pcela,ako ne vjerujete,de dodjite pa probajte \"moj med\".

AM
amajda16
18:42 04.04.2011.

Prvo nisu stvorene krave,zna se tko je Stvoritelj,i ne može se nešto stvoreno ponovno \"stvarati\".Naši novinari zaista posjeduju veliko znanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije