Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lider

Stvarni vladar Srbije je Aleksandar Vučić, vuk u janjećoj koži

aleksandar vučić
Dino Stanin/Vecernji list
02.12.2012.
u 22:54

U Beogradu više nitko ne dvoji da sve konce vlasti u rukama drži upravo Vučić i da će upravo on urediti odnose s Kosovom

Dok donedavni prvi potpredsjednik hrvatske Vlade čeka izdržavanje zatvorske kazne, u Srbiji prvi potpredsjednik i predsjednik najveće stranke najavljuje da će – neke krupne ribe u zatvor. Nezamislivo u Zagrebu, da visokorangirani političar najavljuje progon kriminala i otkrivanje velikih akcija policije i tužiteljstva, u Beogradu je očekivano: Aleksandar Vučić, nekadašnji radikal, potekao iz novinarskih redova, najavljuje da će se Srbija idućeg tjedna zatresti. Nastavlja se tako Vučićeva akcija u kojoj već mjesecima igra ulogu glavnog šerifa koji će iz Srbije protjerati korupciju i organizirani kriminal, a beogradska čaršija priča da više nije u dobrim odnosima s glavnim koalicijskim partnerom i predsjednikom vlade Ivicom Dačićem. To nije neobično, jer Vučić vodi stranku koja ima najviše mjesta u Narodnoj skupštini, 64, a premijer je ipak Dačić čija Socijalistička stranka ima 25 mjesta.

Bolno Kosovo

No, premijersko mjesto bilo je uvjet bez koga Dačić, dugogodišnji srbijanski ministar policije, ne bi pristao na novu koaliciju s partnerima s potpuno druge strane političkog spektra od dotadašnjih partnera, Demokratske stranke tada još Borisa Tadića. Zato nije neočekivano što se čini da je gotovo sve konce u novoj vlasti nakon svibanjskih izbora preuzeo upravo Aleksandar Vučić, formalno prvi potpredsjednik i ministar obrane, i što odnosi u koaliciji nisu baš na visokoj razini. Možda su zato i Vučićeve izjave, nakon što je Haag oslobodio Gotovinu i Markača, bile nešto umjerenije od izjava gotovo svih ostalih političkih vođa Srbije. Doduše, nije teško zvučati umjereno kad i novi predsjednik Demokratske stranke Dragan Đilas, koji je izjavio da je presuda, ni manje ni više, nego – najveća sramota u povijest čovječanstva! Vučić je pak u istom dahu izjavio da su građani Srbije konsternirani presudom, ali i da je Srbija ispunjavala i da će ispunjavati svoje međunarodne obveze. Zatim najavljuje i da će sve u vezi s Kosovom za Srbiju biti bolno, a uoči vikenda najavio je i – slučajeve koji će potresti Srbiju.

U Beogradu uopće više ne dvoje da svu vlast zapravo drži Vučić, koji bi onda mogao odigrati ono što se od Srbije sada očekuje– urediti odnose s Kosovom i tako prijeći najveću prepreku na putu prema EU. Pitanje je samo je li Vučić kapacitet političara koji to može provesti bez potresa, slično kao što je Ivo Sanader bez potresa izručivao optuženike u Haag.

Četnička prošlost

Vučić je za predsjednika Srpske napredne stranke izabran jednoglasno, ali i bez protukandidata, nakon što je Tomislav Nikolić napustio to mjesto. Međutim, u Srbiji neki mediji zaista čekaju svog Sanadera, ali ne onoga koji bi riješio najbolnije, kosovsko pitanje, nego srbijanskog Sanadera u zatvoru. Vučić na tom dijelu nešto radi, ali uglavnom su u središtu afera članovi bivše vlasti, od bivšeg ministra prostornog planiranja Olivera Dulića do bivšeg premijera Mirka Cvetkovića i njegovih prijatelja. Spominju se tu i poslovi predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa...

U Hrvatskoj u nekim dijelovima vlasti nema puno nade da bi Vučić mogao navući janjeću kožu na četničku prošlost. On je i radikalniji od onih koji daju ekstremističke izjave, može se čuti. Hoće li ih Vučić demantirati? Dosad je demantirao samo sam sebe tvrdeći da se iz njegovih usta nikad nije moglo čuti o granici na crti Virovitica – Karlovac – Karlobag. No, ipak je, i to prilično jasno, govorio o toj granici, postoji i snimka na kojoj se obračunava s “nesrpskom fukarom” koja skute ljubi onome tko je bombardirao Srbiju, koji se raduju što su “ustaše okupirale srpsku zemlju” i negiraju da su Srbi “držali Karlovac i bili nekoliko kilometara od Karlobaga i Virovitice”. Nimalo neobične riječi za sljedbenika Vojislava Šešelja, kako je Vučić počeo sa 23 godine, ili za Miloševićeva ministra, ali ne i za lidera koji bi Srbiju trebao povesti na Zapad.

>> Vučić: Od travnja tri puta zatraženi izlisti za Nikolića

Ključne riječi

Komentara 10

NE
neki
08:06 03.12.2012.

@Rambo ko je sad pa taj...???? Taj je 2003 u jednoj TV emisiji izjavio dva puta da "mrzi Hrvate", a devedesetih je dolazio u Hrvatsku huškati Srbe na pobunu o čemu postoje i video zapisi.

OB
-obrisani-
08:22 03.12.2012.

Iskreno receno srbija danas ima politicku elitu kakvu bih joj osobno i pozelio.Nikolic,dacic,vucic,djilas...su garancija koja ce svijetu pokazati razlike izmedju naprednog i normalnog svijeta sa jedne strane i srbije sa druge. Istinsku demokraciju onakvu kakvoj zapadni svijet tezi u srbijii se moze ocekivati ali tek kada se na balkanskom podrucju svi racuni podmire a tu prije svega mislim na uredjenje odnosa srbije sa njenim susjedima.Srbiju se mora prisiliti na na priznanje kosova,na postivanje medjunarodnih institucija (Haaga i njenih odluka)...jednostavno srpski radikalizam se mora stuci u samom njenom temelju.To ako se uspije tek tada ce i srbiji biti bolje a i njeni odnosi sa susjedima i svijetom ce doci na nivo koji se zeli.

CV
crna vrana
08:46 03.12.2012.

Što se mene tiče mogu instalirati i onoj svog kralja na čelo svoje otadžbine te Severinu za ministricu kulture, samo nek nas ostave na miru. Daleko im lijepa kuća! Dosta nam je bilo njihovog bratskog zagrljaja od 1918. Posljedice njihovog tenkovskog i minobacačkog altruizma ćemo osjećati još godinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije