Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ribari upozoravaju

'Štuka, som, smuđ i šaran iz Save i Dunava zaraženi su glistama'

'25.11.2009., Vukovar - Profesionalni ribari prosvjedovali protiv razlicitog tumacenja gospodarskog ribolova blokadom hrvatske strane Dunava Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL'
Arhiva VL
13.02.2013.
u 22:56

Zaražena riba opasna je za ljude ako se konzumira nedovoljno pečena ili kuhana. Može dovesti i do upale pluća

– U većini ribe koja se prodaje na tržnicama nalaze se crvi koji izazivaju mnoga oboljenja – tvrde dunavski ribari iz Vojvodine.

Ta se informacija veoma brzo raširila i u hrvatskom Podunavlju gdje je mnogo ribara koji svakodnevno love ribu u Dunavu.

– Nas ribare nitko ništa nije obavijestio pa čak niti došao da izuzme neke uzorke. Slučajno smo nešto načuli preko srbijanskih medija, ali još nemamo nikakvu konkretnu informaciju. Za sada samo mi ribari između sebe razgovaramo što bi to moglo biti i ima li uopće istine u svim tim pričama – kaže Branka Solin, ribarica iz Vukovara. Dodaje kako je na vodi svakodnevno, ali da nije primijetila nikakve promjene.

– U utorak sam šarana ispekla za ručak. Imao je normalan miris i okus i normalno se čistio. Jedino je čudno i izvan svih pravila to što ribe u Dunavu trenutačno gotovo da i nema. Nadam se da će nam netko iz Obrtničke komore ili Uprave za ribarstvo dati konkretne informacije da znamo što i kako dalje – ističe Solin.

U Zavodu za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo u Osijeku nitko nam se nije javljao. Mediji u Srbiji prenose da je nedavno i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu potvrdio postojanje nove vrste parazita nematoda koji se pojavljuje u riječnim ribama.

Navodno vojvođanski ribari na tu pojavu ukazuju već šest godina te da parazit napada štuku, soma, smuđa i šarana. U pitanju je crv dužine 10 do 15 centimetara, opasan za zdravlje ljudi ako se konzumira nedovoljno pečena i kuhana riba. Može dovesti do mnogih želučanih tegoba, ali i do upale pluća.

Radmilo Marković, tajnik Udruženja ribolovaca iz Novoga Sada, kaže da je on još prije pet godina primijetio čudne parazite u šaranu. – Prema podacima koje mi imamo, u šaranu su otkriveni paraziti artropodoze (vrsta gliste), zatim crvići helmintoze, miksozoi i riblja pantljičara. Tim su parazitima zaražene ribe u Dunavu, Savi i Tamišu – rekao je Marković. 

Komentara 9

OI
oirammario
07:03 14.02.2013.

inače je more nevjerojatno čisto, ne lupetaj bezveze..

IM
Immanuell
08:31 14.02.2013.

Znači, i u Dravi.....

Avatar borbeni
borbeni
07:15 14.02.2013.

Iduće je vjerovatno riblje ludilo :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije