Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Studijsko putovanje inozemnih novinara specijaliziranih za cikloturizam

Studijsko putovanje inozemnih novinara specijaliziranih za cikloturizam
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
27.06.2019.
u 12:19

Na putovanju su sudjelovali novinari iz Francuske, Italije, Finske i Slovenije, a program je uključivao dnevne vožnje odabranim dionicama na ruti od Istre preko Rijeke i Like do otoka zadarskog arhipelaga Ugljana i Pašmana, Biograda na Moru, kaštelanske rivijere, Solina, Splita i Makarske pa sve do Pelješca, Stona, Dubrovnika i Konavala

Hrvatska turistička zajednica organizirala je specijalizirano studijsko putovanje za inozemne novinare posvećeno promociji cikloturizma, odnosno promociji destinacija i lokaliteta na hrvatskom dijelu rute EuroVelo8 – Mediteranske biciklističke rute. Putovanje je realizirano u okviru EU projekta MedCycleTour, koji za cilj ima promociju hrvatskog dijela rute, ali i zajedničkih transnacionalnih cikloturističkih proizvoda vezanih za rutu.

„Cikloturizam se prometnuo u jedan od važnih dijelova ukupne turističke ponude koji se sve više razvija u svim dijelovima Hrvatske. Sudjelovanjem u EU projektu MedCycleTour, odnosno kroz suradnju na međunarodnoj razini želimo dati dodatan poticaj u daljnjem razvoju i promociji Hrvatske kao atraktivne cikloturističke destinacije“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako su u realizaciji ovog studijskog putovanja sudjelovale i turističke zajednice Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Na putovanju su sudjelovali novinari iz Francuske, Italije, Finske i Slovenije, a program je uključivao dnevne vožnje odabranim dionicama na ruti od Istre preko Rijeke i Like do otoka zadarskog arhipelaga Ugljana i Pašmana, Biograda na Moru, kaštelanske rivijere, Solina, Splita i Makarske pa sve do Pelješca, Stona, Dubrovnika i Konavala. Tijekom četiri dana novinari su biciklom prošli oko 150 kilometara rute EuroVelo8 u Hrvatskoj, a među brojnim atrakcijama na ruti posjetili su i pulsku Arenu, Kuću Velebita - Posjetiteljski centar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u Krasnom Polju, lokalitet antičke Salone, Park prirode Biokovo, područja peljeških vinograda te UNESCO lokalitete u Splitu i Dubrovniku.

Kako su sami istaknuli, novinare je oduševio kontrast hrvatskog priobalja i unutrašnjosti, kao i raznolikost prirodnih ljepota u kombinaciji s bogatom i očuvanom kulturno-povijesnom baštinom te autentičnom eno-gastronomskom ponudom. Upravo jedinstvena kombinacija obale, otoka i zaleđa s brojnim kulturnim i prirodnim znamenitostima čine hrvatski dio rute EuroVelo8 izuzetno atraktivnim tijekom cijele godine za sve ljubitelje cikloturizma.

EuroVelo 8 – Mediteranska biciklistička ruta će povezati područje od španjolskog Cádiza na zapadu do Grčke i Cipra na istoku i jedna je od 15 transnacionalnih biciklističkih ruta EuroVelo mreže. Smatra se budućom cikloturističkom magistralom Mediterana budući da prolazi kroz čak 11 država. Hrvatski dio rute u dužini od oko 1100 km prolazi kroz svih sedam priobalnih županija. Cilj projekta MedCycleTour je razvoj i promocija održivog turizma i cikloturizma na Mediteranu kroz uspostavu EuroVelo 8.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije