Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENO U THE LANCETU

Studija tvrdi: Britanska varijanta COVID-19 nije teška kako se strahuje

koronavirus u Velikoj Britaniji
Foto: Isabel Infantes/Press Association/PIXSELL
1/2
13.04.2021.
u 08:59

Istraživači su ustanovili da nema razlike u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

Visoko zarazna varijanta COVID-19 prvi put identificirana u Britaniji ne uzrokuje težu bolest kod hospitaliziranih pacijenata, pokazuje nova studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet.

Soj poznat kao  B.1.1.7, otkriven je u Britaniji potkraj prošle godine i postao je najčešći u Sjedinjenim Državama, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

U studiji objavljenoj u ponedjeljak, analizirala se skupina od 496 pacijenata primljenih u britanske bolnice u studenome i prosincu prošle godine te su se uspoređivali ishodi kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

VIDEO: Velike gužve za cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu

Istraživači su ustanovili da nema razlike u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

"Naši podaci, sa svim postojećim ograničenjima jer je riječ o real-world study, pružaju početna uvjeravanja da težina bolesti kod hospitaliziranih pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 nije značajno različita od težine bolesti onih koji nisu njime zaraženi", navode znanstvenici.

U odvojenoj studiji objavljenoj u medicinskom listu za javno zdravstvo The Lancet ustvrđuje se da će cjepiva biti vjerojatno učinkovita protiv britanske varijante s obzirom na to da nema očitog povećanja stope ponovne zaraze u usporedbi s drugim varijantama.

Prema britanskim znanstvenicima, britanska varijanta je 40 do 70 posto zaraznija od prijašnjih dominantnih varijanti. U studiji se također potvrđuju prijašnji nalazi da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.

 

Komentara 12

DU
Deleted user
09:41 13.04.2021.

Aha!!! I tko bu odgovarao za milijarde eura ekonomske štete zbog lockdowna na temelju ah tako opasne britanske varijante??? O ljudskim sudbinama da i ne govorim... Ovo je još jedan dokaz da se cijela corona politika vodi na temelju nekakvih navodnih razloga koji se svi do zadnjega na kraju pokazuju kao pogrešni ali služe cilju potlačivanja vlastitog stanovništva!!!

SS
sokac sa drave
10:30 13.04.2021.

Povjerenje je dobro ali je kontrola puno bolja.Sve podatke sto stozer koronasa objavi mora neutralna komisija pazljivo izabrana kontrolirati.Nesmije se vise dogadjati da nam objavljuju opasnost od britanskog soja bez strucnih dokaza o istom .Nesmijemo vjerovati da su bolnice pune bez provjere neutralne komisije .Kada pripremaju sportske dvorane jer navodno nema mjesta u bolnicama obavezno sve bolnice treba kontrolirati.Nesmijemo vjerovati igrokazima kao bolnice pucaju po savovima a dvije susjede bolnicke sestre kazu ne sve je prazno ali to ti nebih smijela reci.

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
09:46 13.04.2021.

meni je fascinatno da se bavite tim poslom i da non stop nesto nagadate pa kao laik znam vise o cirusima nego vi..a uopce necu spominjati Alemku i slicne..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije