Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA OSNOVI PET PACIJENTA

Studija o povezanosti AstraZenece i opasnih krvnih ugrušaka: 'Ovako nešto nije opisano u literaturi'

Cjepivo  - ilustracija
Foto: REUTERS
1/2
12.04.2021.
u 12:12

Direktor Norveške agencije za lijekove Steinar Madsen kazao je kako će studija imati utjecaja na odluku hoće li Norveška uvesti ponovno cijepljenje AstraZenecom.

Sveučilišna bolnica u Oslu dokazala je povezanost cjepiva AstraZenece i jakih krvnih ugrušaka, niske razine trombocita u organizmu i krvarenja. Spomenuta studija prošla je znanstvene recenzije i objavljena je u uglednom znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine.

Studija je pokazala da su niže razine trombocita izazvane cjepivom češća pojava nego što se to navodilo u ranijim studijama koje su proučavale sigurnost cjepiva AstraZenece. 

Rezultate studije za norvešku televiziju NRK objasnio je Pål Andre Holme, šef odjela u Sveučilišnoj bolnici u Oslu. 

– Dest dana od početka cijepljenja tim cjepivom Sveučilišna bolnica u Oslu primila je pet prethodno zdravih osoba s vrlo velikim brojem antitijela protiv trombocita, za što se vjeruje da su izravni razlog zašto su imali snažan imunološki odgovor. Troje od tih petero pacijenata u međuvremenu je preminulo, dok se dvoje potpuno oporavilo – rekao je Holme.

Četvero od petero pacijenata bile su žene u dobi od 32 i 54 godine. 

– Tjedan dana nakon cijepljenja imali su glavobolje, bolove u trbuhu i leđima prije nego što su se ozbiljno razboljeli – navela je glavna autorica studije Nina Haagenrud Schultz. 

Kod pacijenta je zabilježen mali broj trombocita, krvnih ugrušaka i krvarenja. Jedini zajednički nazivnik koji su znanstvenici uspjeli pronaći između pet pacijenata jest cjepivo. 

Liječnica Ingvild Sørvoll iz istraživačke grupe Sveučilišta Northern Norway usporedila je te nuspojave s nuspojavama koje nastaju korištenjem lijeka heparin, piše Zimo.hr. 

– Ti pacijenti nisu uzimali heparin. Onda smo pomislili da bi to mogla biti podskupina autoimune heparinom inducirane trombocitopenije, rekla je Sørvoll i dodala: – Pronašli smo veoma visoku razinu antitijela. Razina antitijela probila su ljestvicu u laboratoriju. Kad smo pogledali u literaturu, takva antitijela nikad prije nisu bila opisana kao posljedica cijepljenja.

Šef odjela Sveučilišne bolnice u Oslu Holme potvrdio je za NRK ozbiljnost otkrića te studije.

Foto: REUTERS/Ann Wang

– Riječ je o fatalnim nuspojavama, teško da može biti ozbiljnije od ovog – rekao je.

Upitan o tome znači li to da će Norveška zabraniti korištenje cjepiva AstraZenece, ustvrdio je kako je ta odluka na nadležnom Nacionalnom institutu za javno zdravstvo i Norveškoj agenciji za lijekove. 

Direktor Norveške agencije za lijekove Steinar Madsen istaknuo je kako je spomenuta studija vrlo važna. 

– Ono što već znamo jest što se događa kad se prvi put razbolite. No ne znamo što pokreće ovu snažnu reakciju. Studija pruža osnovu za daljnja istraživanja – kazao je i nadometnuo kako će studija imati utjecaja na odluku hoće li Norveška uvesti ponovo cijepljenje AstraZenecom. 

Ključne riječi

Komentara 51

ST
stefj
12:39 12.04.2021.

Jedino što nedostaje jest podatak koliko je osoba cijepljeno. Ako je cijepljeno 5 osoba, onda je 5 nuspojava puno... Interesantno je kako nisu proveli studiju kada im je 9 osoba umrlo u domu nakon što su cijepljeni Pfizerom...

KE
keka56
13:02 12.04.2021.

Novinar treba provjeriti tekst i navode u njemu jer pogrešno upućuje čitatelje.Nije Herapin nego Heparin.

PR
pravednik2
12:59 12.04.2021.

Herapin je vjerojatno pogrešno napisano. Heparin bi trebalo biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije