Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Studija: Dvije doze cjepiva daju sličnu zaštitu kao i preboljela bolest

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
18.03.2021.
u 10:01

Novo istraživanje pokazuje da dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech ili Oxford/AstraZeneca pružaju sličnu razinu zaštite protiv covida-19 kao i prirodni imunitet razvijen nakon zaraze koronavirusom

Nitko od 1456 zdravstvenih radnika u lancu britanskih bolnica sveučilišta Oxford, koji su primili obje doze cjepiva, nije imao simptomatsku zarazu nakon što je prošlo 14 dana od primanja druge doze cjepiva.

Studija je pokazala istu razinu zaštite i kod necijepljenih zdravstvenih radnika koji su preboljeli covid-19.

Imali su 98 posto manje simptomatskih zaraza u odnosu na necijepljene osobe koje nisu do početka istraživanja bile izložene virusu, prema studiji.

Većina zdravstvenih radnika obuhvaćenih studijom primila je samo jednu dozu cjepiva do trenutka kad je počela analiza podataka.

Prema istraživanju prva doza cjepiva pruža zaštitu od simptomatske infekcije od 67 posto a nju je primilo 11.023 bolničkih zaposlenika.

Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 13.109 zdravstvenih radnika iz lanca bolnica.

Njih 8285 cijepljeno je Pfizer/BioNTechom od čega s dvije doze 1407, a 2738 primilo je Oxford/AstraZenecu od čega 49 i drugu dozu.

Dr Katie Jeffery, ravnateljica ureda za prevenciju i kontrolu u lancu bolnica kazala je da je upečatljivo to što su dvije doze cjepiva pružile sličnu razinu zaštite koju daje prirodni imunitet osobe koja je preboljela bolest, te da kod onih koji su primili obje doze nije bilo simptomatskih infekcija.

"Podaci ovakvih istraživanja važni su jer pružaju informacije koje utječu na državnu zdravstvenu politiku".

Studija koja nije prošla znanstvenu recenziju objavljena je na serveru MedRxiv.

Znanstvenici nisu pronašli nikakvih dokaza da cjepivo ili zaštita koju pruža imunitet stečen bolešću pruža manju zaštitu od zaraze tzv. britanskom mutacijom virusa.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
10:21 18.03.2021.

Sad se prijevremeno dijele i studije koje još nisu prošle znanstvenu recenziju. Postoje dvije riječi za to: manipulacija i propaganda.

AA
aabbcc
11:12 18.03.2021.

Ako prihvatino gornje kao tocno od korone svaki 10-i pozitivan ima neke simptome bolesti a od vakcine svaki drugi pa sad izaberite sami.

MI
mile06
13:37 18.03.2021.

Bravo svi smo preboljeli vratite Cjepiva ili Cjepite ove u HDZu sa ostatkom da se nebaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije