Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTROV BLAGOSLOV Već tri godine traje neizvjesnost oko osnivanja Katoličkog sveučilišta

Studij filozofije koči izdavanje dopusnice

Bivša vojarna Kralj Tomislav na Črnomercu - vjerojatni prostor budućeg Katoličkog sveučilišta
Foto: Marko Prpić
14.04.2008.
u 20:48

Tri godine nakon što je najavljeno njegovo osnivanje, Katoličko sveučilište svoja će vrata studentima otvoriti najvjerojatnije ove jeseni. Ovisit će to o uvjetima koje osnivač, a to je HBK, mora ispuniti da bi Sveučilište moglo zaživjeti i u stvarnosti, a ne samo na papiru. Riječ je o uređenosti prostora (a prema našim informacijama, taj je posao najvećim dijelom priveden kraju), kadrovskoj ekipiranosti (što će biti malo teže organizirati) te kvaliteti studijskih programa.

Nekoliko uvjeta
Ako svi ti uvjeti budu ispunjeni na zadovoljavajući način, Sveučilište može dobiti dopusnice za izvođenje nastave. Kao što je poznato, osnivač Katoličkog sveučilišta HBK zatražio je dopusnice za tri svoja studijska programa  psihologiju, povijest i sociologiju  od Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. No, za četvrti studij filozofije, za koji nam je glasnogovornica Zagrebačke nadbiskupije Matilda Kolić Stanić potvrdila da će biti sastavni dio novog Sveučilišta, postupak izdavanja dopusnice nije zatražen.

Budući da je otvaranje novog studija s pravom javnosti, odnosno priznatim diplomama, moguće jedino ako je redovito proveden postupak verifikacije programa te ako je dobivena dopusnica, nije baš jasno kakav se studij filozofije planira na Katoličkom sveučilištu.
 Ne mogu razgovarati o tome, ali postoji zasigurno logičko obrazloženje. Ne mogu davati informacije  kazala nam je glasnogovornica M. Kolić Stanić.

No, iz mjerodavnog ministarstva znanosti, obrazovanja i športa vrlo su jasni. Ističu da samo studij koji je prošao postupak vrednovanja i zadovoljio određene kriterije može dobiti dopusnicu za rad, a bez nje nema valjane sveučilišne diplome. Ministar neće potpisati nijednu dopusnicu mimo reda, poručuju iz Ministarstva te objašnjavaju da postupak vrednovanja i dobivanja dopusnice moraju proći i studiji koji su, primjerice, već negdje postojali, a sada bi se preselili na neki drugi fakultet ili sveučilište

Naime, nakon što je glasnogovornica potvrdila da nisu zatražili odobrenje za studij filozofije, ali da će ga ipak izvoditi na novom Katoličkom sveučilištu, krenula su nagađanja o tome hoće li Crkva studij filozofije preseliti s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, koji djeluje pri Hrvatskim studijima i sastavni je dio Zagrebačkog sveučilišta.

"Iščupat" će se?
 Nema nikakvih naznaka da bi se filozofija moga "iščupati". Pa ona je dio naših studija, dio Zagrebačkog sveučilišta  komentirao je tajnik Hrvatskih studija Marinko Šišak.
Slično nam je kazala i tajnica Filozofskog fakulteta Družba Isusova Ana Desantolo.
 Ja takvu vijest nemam, a ne znam da se nešto takvo planira  kazala nam je.


Šaško šuti, nagađanja rastu

Što se događa s Katoličkim sveučilištem, u kojoj su fazi radovi na objektima, tko će činiti kadrovsku jezgru budućeg sveučilišta, kakvi su programi pitanja su na koja novinari gotovo dvije godine pokušavaju dobiti odgovore od Povjerenstva Katoličkog sveučilišta, odnosno od predsjednika tog povjerenstva pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije Ivana Šaška. Do danas smo iz ureda gospodina Šaška dobili samo šutnju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije