Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužuje ih da varaju investitore

Studentica tužila australsku vladu jer kod izdanja obveznica nije spomenula rizik od klimatskih promjena

Ilustracija
Foto: Pixabay
22.07.2020.
u 10:52

Globalna nadzorna financijska tijela također potiču financijske institucije da poboljšaju transparentnost vezanu uz izloženosti rizicima od klimatskih promjena

Australsku je vladu Saveznom sudu u državi Victoria tužila 23-godišnja studentica Kathleen O'Donnell s optužbom da pri prvoj aukciji obveznica koje je nedavno izdala nije spomenula rizik da zbog klimatskih promjena svoj dug neće moći vratiti. Tužbu je podnijela danas.

- Želim da australska vlada kaže istinu o klimatskim promjenama – traži mlada tužiteljica.

Glasnogovornica vlade Reutersu je izjavila da njihovi pravnici proučavaju situaciju vezanu uz tužbu, ali o procesima koji su u tijeku vlada ne daje izjave.

I inače je australska vlast ovih dana izložena pravosudnim akcijama aktivista koji podižu tužbe po toj osnovi želeći potaknuti svoju vladu da poduzme odlučnije akcije protiv klimatskih promjena. U Australiji je aktualan globalni poziv na zelene politike i zeleni oporavak nakon pandemije koronavirusa pa su mnogi menadžeri koji vode velike investicijske portfelje obećali do 2050. svesti na nulu investicije u industrije s emisijama ugljika. Klimatske su promjene odavno goruće pitanje u Australiji, a od prošlog ljeta i doslovno, nakon golemih požara koji su divljali kontinentom skoro četiri mjeseca, ostavljajući iza sebe ljudske žrtve i milijune ubijenih životinja. Australija doprinosi samo 1,3 posto svjetske emisije ugljika, ali je emisija po stanovniku druga na svijetu, odmah iza SAD-a i vodeći su izvoznik ugljena.

- Australija je materijalno izložena i podložna riziku klimatskih promjena, a ti su rizici značajni za odluku investitora koji australskim državnim obveznicama trguju na burzi te ulagač ima pravo biti obaviješten o tim rizicima. Kao predlagač, vlada duguje maksimum iskrenosti i poštenja investitorima koji steknu ili namjeravaju steći obveznice e-AGB. Prekršili su tu svoju dužnost – stoji u tužbi koju je podnijela K. O'Donnell koja traži i da vlada službeno objavi izjavu o rizicima, a da sud dotad zabrani daljnju promociju obveznica. 

Australija je izdala obveznice u vrijednosti većoj od 600 milijardi australskih dolara (428 milijardi američkih dolara), a tri najvažnije rejtinške agencije su im dale ocjenu „AAA“.  No, nisu aktivisti i nadobudni pojedinci jedinstveni u svojim zahtjevima: globalna nadzorna financijska tijela također potiču financijske institucije da poboljšaju transparentnost vezanu uz izloženosti rizicima od klimatskih promjena.

Komentara 1

SI
sisavac
12:13 22.07.2020.

oho, znači uzmem kredit, i ne vratim ga jer su me klimatske promjene spriječile me u pribavljanju novca za vraćanje kredita... klimatske promjene su inače proces koji nikad ne staje... baš zgodno, imamo još jedno oružje protiv kreditora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije