Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKA Mladi prijete da će ići u radikalnu akciju

Studenti zauzeli Sorbonu

20.02.2009.
u 22:32

U noći od četvrtka na petak oko 250 studenata zabarikadiralo se na pariškom sveučilištu Sorbona. Zauzeli su amfiteatar sveučilišta, i to nakon što su cijelo poslijepodne prosvjedovali na ulici. Policija je okružuila sveučilište, no intervencije nije bilo zato što je rektorat nije zatražio. Potpredsjednik organizacije studenata Sorbone Maxime Lonlas kazao je da je ovo tek početak radikalizacije studentskih akcija zato što je jasno da vlast uopće nije spremna saslušati što oni imaju reći.

Protesti sudenata traju već dulje vrijeme. U posljednja dva tjedna nije bilo nastave. Studenti u Parizu solidarizirali su se s protestima sveučilišnih nastavnika, a s pariškim studentima solidariziraju se studenti i đaci iz drugih dijelova Francuske.

U pozadini je otpor Sarkozyjevim reformama na sveučilištima. Prema timreformama, provodi se inspekcija koja treba pokazati koliko se sveučilišni nastavnici bave istraživanjima.

Ako su njihove istraživačke aktivnosti premale, trebalo bi ih više opteretiti predavanjima. Sarkozy je o reformama dao pismo uputa ministrima, neovisno o tome slažu li se oni s tim.

U društvu koje nije naviklo na reforme, takve promjene teško prolaze, jer se javlja otpor većem opterećivanju profesora, čemu se pridružuje i nezadovoljstvo studenata razinom standarda.

Usto studenti su se solidarizirali i s dvjema sindikalnim središnjicama koje su u nacionalnom štrajku. U posljednjih mjesec dana francuski radnici i studenti vrlo otvoreno izražavaju svoje neslaganje s politikom vlade, a osobito s mjerama za izlazak iz recesije koje naveliko promovira francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije