Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADE, UČE I PUTUJU Na odmor od ispita u Ameriku ide 300 studenata

Studenti u SAD-u ljeti zarade i 80.000 kuna

10.03.2009.
u 21:21

Studentski ljetni radni program CCUSA (Camp Counselors) i Veleposlanstvo SAD-a organizirali su u zadarskoj Gradskoj knjižnici druženje za sve zainteresirane studente koji ljeto žele provesti radeći, usavršavajući engleski i putujući Amerikom. Zainteresirani su tako mogli dobiti informacije iz prve ruke o uvjetima za dobivanje viza za studente.

Kako nam je objasnila Tea Maričić iz CCUSA-e, taj program sa sjedištem u San Franciscu i postoji već 20 godina, a cilj mu je strane studente ljeti poslati u Ameriku na studijski ljetni rad.

Kao na filmu
Svake godine u Ameriku odlazi tristotinjak studenata iz Hrvatske, a samo ih iz Zadra ode od 10 do 15.

Programi CCUSA namijenjeni su svim studentima, koji ne smiju biti stariji od 29 godina. Američki vicekonzul Todd Bullock istaknuo je kako su sretni što mogu pružiti priliku stranim studentima da posjete Ameriku i nešto zarade. Veseli se što sve više studenata iz Hrvatske odlazi u zemlju za koju smatra da ima najkvalitetniji način obrazovanja. Josip Raspudić, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Splitu, ove će godine treći put ljeto provesti u Americi.

– To vam je kao da radite u ljetnoj sezoni u Hrvatskoj na moru, samo je sve mnogo bolje plaćeno. Sve ono što sam vidio na filmovima na neki sam način ondje i doživio. Upoznao sam američku kulturu i usavršio engleski jezik, a proputovao sam i cijelu zemlju – kaže nam Josip. U Americi je ostajao od tri do četiri mjeseca i radio je kao konobar u restoranu u New Jerseyu, gdje je animirao i dočekivao goste.

Dobre napojnice
– Specifično je jer dobivaš velike napojnice – 18 posto iznosa računa. Na mjesec sam znao zaraditi i do 20.000 kuna, što sam prve godine potrošio, no lani sam nešto i uštedio – kaže Josip, koji će ove godine k istom poslodavcu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije