Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA ZA DOKAZIMA Fakulteti pod opsadom stotina policajaca

Studenti: Tako im i treba, prodaju ispite!

somek-hr.jpg
Foto: Davor Visnjić
18.09.2008.
u 19:33

Ekonomski i Prometni fakultet u Zagrebu danas su od ranog jutra bili pod opsadom policije. Na svakom katu fakulteta ispred kabineta profesora za koje se sumnjiči da su primali mito od studenata stajao je po jedan policajac.

Kobni treći kat
Na Ekonomiji ih je najviše bilo na trećem katu, gdje su inspektori u civilu pregledavali dokumentaciju u nekoliko kabineta, među kojima i kabinete profesora poslovnih financija Silvija Orsaga i profesora Borisa Siseka s katedre za ekonomsku teoriju. Nakon pretrage prostora, kao u filmovima, inspektori su potom zapečaćena računala i papirologiju osumnjičenih profesora i njihovih asistenata iznosili iz fakultetske zgrade.

Svako malo na obavijesne razgovore u policiju odvođeni su i sami profesori, koji su posramljeno skrivali lica od znatiželjnih pogleda. Jer cijela se akcija, nazvana Indeks, odvijala pred očima mnogobrojnih studenata. Među prvim profesorima koje je policija privela na Ekonomskom fakultetu, još u devet sati ujutro, bila je Marica Škrtić, profesorica mikroekonomije i poduzetništva. U postaju na razgovor poslijepodne je odveden i asistent na katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj Tomislav Gelo.

– Nije mi uopće žao tih profesora. Tako im i treba. Pa javna je tajna da se na našem fakultetu ispiti kupuju. Znaju se i cijene. Najskuplji ispiti su oni najteži – matematika i poslovno financiranje koje drži profesor Orsag. Matematika na početku godine stoji 1100 eura, a nakon ispitnih rokova cijena za taj ispit penje se i na dvije tisuće kuna. Orsagov ispit navodno stoji 1500 eura – komentirali su studenti. I dok ih većina vjeruje u krivnju svojih profesora, manjina je uvjerena da je riječ o lažnoj dojavi.

Veliki šok
– Ma za sve mogu vjerovati, ali za profesora Orsaga nikako. Nema šanse da on prodaje ispite. Pa svi znaju da je on strog i da traži isključivo znanje – komentirali su neki studenti.

– Dajte indeks. Nemate ga, ne možete unutar. Doviđenja – tim riječima i prilično oštrim tonom podvornik Prometnog fakulteta uz pomoć zaštitara branio jučer ulaz u zgradu Fakulteta u Vukelićevoj 4. A iza zidova zgrade odvijala se se prava drama. Policija je pretraživala urede i kabinete, pokušavala pribaviti dokaze za sumnju da se na toj visokoškolskoj ustanovi prodaju ispiti i diplome te da je u to uključen znatan dio profesora. Mali broj studenata koje smo zatekli pred Fakultetom nije znao što se događa, a nakon objašnjenja, padali su različiti komentari.

– Ma to su samo priče – govorili su jedni, a drugi isticali kako su takvo što očekivali te da je dobro da se napokon dogodilo. Malo nakon 10 sati iz zgrade Fakulteta prvi je izišao novoizabrani dekan prof. Ivan Dadić, koji će svoju dekansku dužnost preuzeti 1. listopada.

– Ne znam što da vam kažem. Šokiran sam svim tim. Policija je tu, a što traže, vidjet ćemo. Razgovara se s mnogima, a za sve nas je to velik šok. Ako se pokaže da su sumnje opravdane, bit će to velika sramota. Ovo je šok ne samo za naš fakultet nego i za Sveučilište i društvo u cjelini – uznemireno je komentirao prof. Dadić, uz napomenu: “Ne možemo ljude osuditi prije suda.”

S Fakulteta je s policijom otišla prof. engleskog jezika Marina Manucci te prof. Krešimir Somek. Neslužbeno se čulo da se obrađuje 15 profesora s Prometnog fakulteta. Ako se i to pokaže točnim, prof. Dadić misli da neće biti problema u organizaciji nastave: – U stanju smo se organizirati i normalno raditi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije