Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Studenti pozivaju na prosvjed 5. studenog, na Svjetski dan borbe protiv komercijalizacije školstva

hr-studenti-txt.jpg
import
22.10.2008.
u 19:18

Bolonjska sekcija Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu najavila je organiziranje prosvjeda 5. studenog, kao dio Svjetskog dana borbe protiv komercijalizacije školstva.

Studenti će prosvjedom zatražiti od Hrvatskog sabora da donese zakon koji će određivati da je visoko školstvo u Hrvatskom "društvu znanja" besplatno i svima dostupno.
- Želimo da Vlada RH tijekom sljedeće izrade proračuna za 2009. godinu uvede kao trajnu stavku proračuna subvencioniranje diplomskih studija u RH, kako bismo se približili "društvu znanja" kojem Hrvatska očito teži. Do tada tražimo da se cijene svih školarina vrate na razinu na kojoj su bile početkom akademske godine 2006./2007. i da se na toj razini i "zamrznu", kako bi sljedeće generacije brucoša bile oslobođene trenda poskupljenja školarina koji se ne zaustavlja - naglašavaju u svom pozivu na prosvjed studenti.

Studenti su prosvjedom u svibnju uspjeli osloboditi prvu generaciju bolonjskih studenata, koja je upisala fakultet 2005. godine, od plaćanja participacije u troškovima studija, odnosno školarine.
- Za to je izdvojeno (Vladinim riječima) "golemih" 78 milijuna kuna, dok se, na primjer, za saborske mirovine izdvaja 55 milijuna kuna godišnje, a za sudjelovanje HV-a u okupaciji Afganistana 250 milijuna kuna godišnje - piše dalje u studentskom priopćenju.

(mp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije