Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTODOBNO Miran studentski prosvjed

Studenti okrivili Sveučilište, a rektor županije

13.11.2008.
u 18:03

Nekoliko desetaka studenata Sveučilišta u Mostaru održalo je mirni prosvjed na kampusu Sveučilišta kako bi izrazili nezadovoljstvo cijenama studiranja na diplomskim studijima na pojedinim fakultetima, a koje dosežu i 3200 KM po godini studija.

Izjednačiti cijene
Prosvjed je održan pod parolom “Dosta pljačke”, što već dovoljno govori o tomu što studenti ili Studentski zbor, koji je organizirao prosvjed, misle o cijenama studiranja. Studenti su zatražili da se cijene diplomskih studija izjednače s onima preddiplomskog.

Zapravo, zatraženo je da studenti koji su na preddiplomskom studiju studirali uz potporu ministarstva isti status zadrže i na diplomskom studiju, a traže da isti status imaju i studenti koji uvjetno upisuju godinu. To bi značilo da bi plaćali samo semestralne upisnine, a ne pune cijene.

“Uveli su nam Bolonjski proces i obećali Europu, a zapravo smo prevareni. Sada već na tri fakulteta umjesto četiri godine studiranja uz potporu ministarstva imamo samo tri. Zar je u tome cijela filozofija Bolonjskog procesa, da dobijemo godinu dana manje obrazovanja”, navode studenti.

Studenti su u govoru spomenuli i otvaranja zgrade Građevinskog fakulteta te se zapitali zbog čega se otvaraju nove zgrade ako u njima studirati mogu samo djeca bogatih. Na prosvjedima su se spominjali i pritisci pojedinih dekana na članove Studentskog zbora, a predsjednica Studentskog zbora Paula Pranjić podnijela je ostavku zbog, kako kaže, nemogućnosti provođenja odluka Predsjedništva Zbora.

Ispunite obveze!
Osvrćući se na prosvjede studenata, rektor Sveučilišta Vlado Majstorović istaknuo je kako je i prosvjed dokaz demokracije i slobode na Sveučilištu. Kazao je i to da mnogi u ovoj državi imaju pravo biti nezadovoljni, pa i studenti. No, rektor je, neizravno, za visoke cijene prozvao županije, koje slabo ili nikako ne ispunjavaju svoje obveze financiranja Sveučilišta. Ne želim prozivati u ovome svečanom danu, ali molim i pozivam županije da ispunjavaju svoje obveze, rekao je Majstorović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije