Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOM U KARLOVCU

Studenti će sobe otvarati posebnim karticama

studentski dom
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
16.03.2016.
u 10:22

Karlovački Studentski dom za 165 gostiju bit će najmoderniji dom u Hrvatskoj, s cijenom smještaja od 600 do 750 kuna

Studentska soba otvara se uz pomoć posebne kartice, poput sobe u hotelu s povećim brojem zvjezdica. Kada se kartica prisloni na zid, vrata se otvaraju, pali svjetlo dobrodošlice. Ono osvijetli dovoljno da se vidi posebno kučište gdje se ubaci magnetna kartica na kojoj je 'usklađeno' ime vlasnika sa studentskom sobom. Tek potom, student može upaliti rasvjetu, automatski se pali grijanje ili hlađenje sobe koja ima svoj televizor i hladnjak, kupaonicu i wc, priključak za kompjutor. Sve to čeka buduće stanare prvog studentskog doma u Karlovcu

U staroj, gotovo 200 godina staroj vojarni smještenoj u gradskom šancu, odmah uz zgradu Veleučilišta, lani je Studentski cenatr započeo investiciju tešku čak 21 milijun kuna.

Do proljeća je zgrada potpuno obnovljena, srušeno je središnje stubište, napravljena dva nova, a prostor starog stubišta pretvoren je u ulazni trak u prizemlju, te zajedničke prostorije; kuhinju i blagovaonicu po katovima. Zgrada ima četiri etaže, a u potkrovlju je uređen i jedan manji stanu ukoliko neki profesor treba prespavati.

Radovi još traju, ali sobe su već tople, na zidovima su živahne boje, na displeju u svakoj sobi očitana je temperatura zraka, upozorava vas da ste ostavili otvorena vrata...

– Taj sistem s karticama imamo jedini u Hrvatskoj. Na to su nas upozorili kolege iz drugih gradova zbog uštede energije. Primjerice, ukoliko je student izišao iz sobe i nije ugasio rasvjetu, trideset sekundi nakon izlaska i vađenja kartice, svi se sustavi u sobi gase; od rasvjete do grijanja. S ubacivanjem kartice, sve se pali, grijanje i hlađenje. S druge strane, nije moguće imati otvoren prozor i uključeno grijanje, jedno isključuje drugo – priča nam Davor Jurčević, ravnatelj Studentskog centra. Sobe čekaju namještaj i svu opremu, vrijednu ukupno 3,3 milijuna kuna, koja se izrađuje po mjeri i uskoro bi trebala biti gotova.

– ­ Imamo 65 soba, dvokrevetne i sobe s tri kreveta, za 165 korisnika, a u prizemlju su i tri sobe za osobe s invaliditetom, s prilagođenim kupaonicama i prozorima koji se otvaraju na daljinsko upravljanje. Zamišljeno je da dom tijekom ljeta bude hostel, pa su u uređenju i studenti bolje prošli. Na svakom katu će imati kuhinju i prostor za učenje, u potkrovlju i za zabavu. U lipnju ćemo, vjerujem, moći primiti prve stanare, već imamo upite, a na jesen i studente. U lipnju će biti raspisan natječaj, trebat će zadovoljiti uvjete koje je propisalo ministarstvo. Cijena će biti kao u drugim gradovima, od 600 do 750 kuna, ovisno o sobi – dodao je Jurčević. Od oko 2.500 studenata na karlovačkom Veleučilištu, dodaje, gotovo polovica nije iz Karlovca, a već sada Studentski centra sufinancira smještaj studentima u 50 stanova u Karlovcu.

– ­ Na Veleučilištu imamo studente iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, sjeverne Hrvatske, Zagreba, Koprivnice, te drugih djelova Hrvatske, tako da vjerujem da će interes biti velik – dodao je Jurčević.

>> Studenti pobijedili: Obnovljeni domovi jeftiniji

>> Obećavali nam komfor, a sobe u domu su zatvor

Komentara 8

Avatar Dr Evil
Dr Evil
10:45 16.03.2016.

kreditnim karticama?

Avatar nijeminišta
nijeminišta
11:10 16.03.2016.

"Studentska soba otvara se uz pomoć posebne kartice, poput sobe u hotelu s povećim brojem zvjezdica." - vauuuuuu!!!! "posebne kartice"... "poveći broj zvjezdica"... baš me zanima sa koje je planete pala ova novinaraka??? u bilo kojem osrednjem hotelu u aziji, evropi, americi, africi... ovo se koristi već 20 godina... strava od "novinarke"...

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
12:23 16.03.2016.

Svako tko završi fakultet u RH i kani otići u inozemstvo prvo mora namiriti ono što smo svi kao društvo uložili u njegovo školovanje. Amen. I onda široko vam polje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije